Српски језички атеље

Српски језички атеље => Граматика => Морфологија => Тему започео: Duja у 18. 12. 2017. у 13.55

Наслов: Dežuran, požaran
Поруку послао: Duja у 18. 12. 2017. у 13.55
S mejla:
Цитат
Da li je pravilno reći "bio sam dežuran" ili "bio sam dežurni"?
 Ako je pravilno reći "bio sam dežuran", da li je ispravno i "bio sam požaran" umesto "bio sam požarni".
Наслов: Одг.: Dežuran, požaran
Поруку послао: Duja у 18. 12. 2017. у 14.17
Ukratko: ispravno je sve osim *bio sam požaran.

Nadugačko: Iako situacije deluju simetrično, dubinski to nisu. Ovde su na delu dva procesa, određeni i neodređeni vid prideva, te poimeničenje prideva. U pridevskom predikativu, pridev mora biti u neodređenom vidu (Pera je visok, ne *Pera je visoki), ako ga pridev ima. Dežuran ima neodređeni vid, *požaran nema. (Da ne ulazimo sad u objašnjavanje koji pridevi imaju ili nemaju koji vid).

Međutim, i požarni i dežurni jesu poimeničeni pridevi, tj. funkcionišu i kao imenice; na primer, u vojsci, to su termini za požarnog vojnika i dežurnog starešinu. Otud je moguće reći i bio sam požarni ’obavljao sam dužnost požarnog [vojnika]’ i bio sam dežurni ’obavljao sam dužnost dežurnog [oficira]’.

Možemo, na primer, analizirati i pridev nadležni, koji ima neodređen vid (Bio sam nadležan) ali nema uobičajen poimeničeni oblik (nadležni starešina se uglavnom ne skraćuje u nadležni), pa je rečenica *Bio sam nadležni u najmanju ruku neobična.
Наслов: Одг.: Dežuran, požaran
Поруку послао: J o e у 19. 12. 2017. у 22.36
Али разредни (старешина), ако се помакнемо од војске, опет има поименичену варијанту: Био сам разредни (том одељењу).

Мислим да постоје изузеци и за то правило о неодређеном виду у предикативу, мада то граматике уредно изостављају. Овај придев је описни, Овај вид је одређени, Овај бор је бели и сл.
Наслов: Одг.: Dežuran, požaran
Поруку послао: delboj у 20. 12. 2017. у 10.39
Ja mislim da ta varijanta razredni postoji samo u Srbiji. Nisam sto posto siguran za krajeve oko Banjaluke, morao bih da pitam, ali u većem dijelu Republike Srpske niko tako ne govori, samo razrednik/razrednica.

Ovo nadležni kao skraćeno od nadležni starješina moguće da se i koristilo nekad ranije, možda u SFRJ, ali opet bi to moralo da se provjeri, za ovo već nisam siguran.