Српски језички атеље

Српски језички атеље => Језик је огледало душе => Тему започео: abzec001 у 28. 03. 2017. у 12.28

Наслов: Међу једнином
Поруку послао: abzec001 у 28. 03. 2017. у 12.28
Водитељка Студија Б, обраћајући се госту емисије, пита:

- Ви сте били међу екипом која није успела да уђе на конференцију за штампу?
Наслов: Одг.: Међу једнином
Поруку послао: delboj у 28. 03. 2017. у 15.12
Мени то звучи у реду. Нпр. Ти си био међу масом на тргу?
Наслов: Одг.: Међу једнином
Поруку послао: abzec001 у 28. 03. 2017. у 19.38
Мени то звучи у реду. Нпр. Ти си био међу масом на тргу?

Именица маса је сингуларија тантум - има облике једнине, а значење мноижине. Зато не може да се каже међу масом, као ни међу народом, међу водом, међу травом, међу стадом, већ само; у маси, у народу, у води, трави, стаду…
Ипак, често се погрешно употребљава, па ти се чини да је у реду.
Наслов: Одг.: Међу једнином
Поруку послао: delboj у 29. 03. 2017. у 19.54
Odakle ti to da je masa singularia tantum?
Наслов: Одг.: Међу једнином
Поруку послао: abzec001 у 30. 03. 2017. у 17.54
Шта је ту нејасно?
Наслов: Одг.: Међу једнином
Поруку послао: delboj у 2. 04. 2017. у 09.47
Па маса има множину.
Наслов: Одг.: Међу једнином
Поруку послао: abzec001 у 3. 04. 2017. у 12.03
Ниси добро прочитао. Написао сам: да је маса (а то важи и за екипу) именица у једнини са значењем множине, а не да нема множину.
Као таква, по падежима се мења као једнина, па уз именицу у једнини не иде предлог међу који стоји само уз именице у множини.
Наслов: Одг.: Међу једнином
Поруку послао: delboj у 3. 04. 2017. у 16.50
Мислим да није тако. По логици, маса никако не може да дође уз ове именице које си набројао. Мени је логично да се маса понашао као именице типа крдо, јато, чопор, стадо…
Наслов: Одг.: Међу једнином
Поруку послао: abzec001 у 3. 04. 2017. у 22.40
Мислим да није тако. По логици, маса никако не може да дође уз ове именице које си набројао. Мени је логично да се маса понашао као именице типа крдо, јато, чопор, стадо…

Шта није тако? Буди мало прецизнији. Логика овде не игра никакву улогу, питају се правила. Али, у праву си: маса се понаша као именице крдо, јато, чопор, стадо… Ништа друго нисам ни рекао. Све те именице су у једнини, а имају значење множине. Ниједна од ових именицаиако у једнин, не означава јединку, него већи број јединки на окупу.

Док су у једнини уз те именице не може да стоји међу, а ако их употребиш у множини - може: међу масама, међу стадима… Како речи било о употреби једнине - међу отпада. Може да се каже само: налазио се у екипи, били су у маси гледалаца, у јату је стотинак птица, у крду сам пребројао 12 коња итд, а никако: међу крдом, међу јатом, чопором, стадом… То ти је оно с почетка: Међу једнином.

 
Наслов: Одг.: Међу једнином
Поруку послао: delboj у 4. 04. 2017. у 15.46
Па прецизан сам. Не видим никакву логику да се заједно сврстају именице маса, вода и трава, а ни народ не спада у ово о чему говориш. Стадо у реду, ту смо се сложили.

Ја не знам на основу чега темељиш да приједлог међу не може да се користи с инструменталом једнине. Гдје то пише? У некој граматици? Неки примјери које наводиш нису добри. Нећеш ни у једнини ни у множини рећи да си међу крдом или међу крдима пребројао 12 коња. Али не знам какво то правило може да оспори конструкције међу народом, међу масом…
Наслов: Одг.: Међу једнином
Поруку послао: abzec001 у 4. 04. 2017. у 20.19
Вереоватно си живео или живиш у крају у коме се међу користи као што ти користиш, па си на то навикао, али не значи да је то и исправно. Мало смо одужили ову непотребну диксусију. Сваки пут придодаш понеку нову реч од којих ја ниједну нисам навео као пример, проширујући тему, али све се слажу са мојим јединим примером – екипа (међу екипом). Не могу да разумем да ти треба доказ зашто међу не иде уз једнину. Да употребим математички израз: то је аксиом. Стално помињеш логику, а овде је не користиш.

Ветоватно те буни облик једнине, а значење множине. Узми обичну именицу са једнином и множином и биће ти јасније. Рецимо, можеш ли да кажеш: међу дететом? Не можеш јер је једнина, али: међу децом можеш, јер је множина.  Такође: међу школом не можеш, али међу школама можеш. Међу дрветом – не, а међу дрвећем – да, међу човеком не, али међу људима да итд итд итд.

Модератори би то свакако боље и прецизније објаснили.
Наслов: Одг.: Међу једнином
Поруку послао: Duja у 5. 04. 2017. у 16.49
Ja se nisam uključivao jer… nemam jasan stav.

Abzec ima poentu kada kaže da u ekipi zvuči bolje, barem stilski, nego među ekipom, ali ne bih išao tako daleko da tvrdim da je potonje negramatično. Štaviše, za slične konstrukcije postoji jasna potvrda u uzusu, a za neke upotrebe mi je teško naći alternativu, npr.:

Sedeli su među publikom na tribinama.
Istraživali su komunikaciju među parom delfina.

Kao deskriptivista, ne mogu a priori da se složim s njegovom tvrdnjom da "често се погрешно употребљава, па ти се чини да је у реду." — ako se nešto često upotrebljava, onda teško može biti pogrešno.

Sad sam pogledao kod Stevanovića i on predlog među pokriva u drugom tomu, t. 481. Iako ne tretira eksplicitno problem upotrebe s imenicama u jednini, već na početku (podužeg) poglavlja daje primer:

Razabira se mala gvozdena peć među oskudnim nameštajem. (I. Andrić, Gospođica, 15.)

…i kasnije nastavlja da "ipak kao da bi više na tom mestu odgovarao predlog u s lokativom, ili predloški izraz u sredini, odn. usred ili kod".
Наслов: Одг.: Међу једнином
Поруку послао: delboj у 5. 04. 2017. у 20.00
Ма нормално да је то у реду. Има примјера гдје то баш и не иде, али тврдити да је погрешно употребљавати приједлог међу с именицом у једнини у најмању руку није основано.