Српски језички атеље

Српски језички атеље => Семантика и етимологија => Тему започео: Nevenaana у 15. 03. 2016. у 13.22

Наслов: Značenje reči ’’nasadistički’’
Поруку послао: Nevenaana у 15. 03. 2016. у 13.22
Zdravo,

Htela sam opet da vas zamolim za pomoć u pronalaženju značenja reči ’’nasadistički’’. Primer je u nastavku.
Hvala još jednom. Nevena

’’…jedan od centara ugarske nasadističke flote na Dunavu…’’
Наслов: Одг.: Značenje reči ’’nasadistički’’
Поруку послао: Зоран Ђорђевић у 15. 03. 2016. у 14.26
Те речи нема у РМС/6.
Наслов: Одг.: Značenje reči ’’nasadistički’’
Поруку послао: Тузор у 15. 03. 2016. у 19.19
Цитат
Pad srpske despotovine (1459. godine) otvorio je vrata masovnim srpskim seobama na prostor južne Ugarske.Ugarski vladar Matija Korvin (Korvin Mátyás) podsticao je te seobe koje su stvarale živi štit na krvavoj granici svetova. Usled opšte nesigurnosti, mađarsko stanovništvo južne Ugarske povlačilo se na sever, u dubinu države. Srpski naseljenici popunjavali su opustela zemljišta, ali je njihova uloga na granici hrišćanstva i islama pre svega bila vojnička. Te seobe bile su stihijske (bekstvo pred Turcima), organizovane (dogovoren prelaz srpske vlastele u Ugarsku) ili su se javljale kao posledica upada ugarskih vojski u Srbiju sastavljenih od srpskih i ugarskih četa.
 
Proces pretvaranja srpskog naroda u vojnički narod začeo je kao posledica turskog razaranja srpskog feudalnog sistema. Neprekidni ratovi sa Osmanlijama na području jugoistočne Evrope povećali su potrebu za najamnom vojskom. Turska najezda razbila je srpsko feudalno društvo, oslobodila srpske mase vezanosti za posed i načinila ih dinamičnim. U procesu seoba, srpske mase su prolazile kroz istorijsku metamorfozu pretvarajući se od seljačkih masa u ratničke. Taj proces najvidljivije se dešavao na tlu južne Ugarske. Krajem XV veka u ugarskim zemljama bilo je 10.000-12.000 srpskih najamnih vojnika. Oni su najčešće ratovali u vojskama srpskog i ugarskog plemstva, a služili su i kao vojnici na rekama ("nasadisti" ili "šajkaši") i kao laka konjica ("husari"). Godine 1481. tromesečna plata lakog konjanika bila je 10 zlatnika, a dvadeset godina kasnije srpski laki konjanici dobijali su 8-10 zlatnika godišnje. Tako je priliv srpskih ratnika u seobama i masovan ulazak Srba u vojnički stalež pojeftinio cenu najamnog ratnika u oblasti Podunavlja, na mestu permanentnog ratnog sukoba.

Колико се познајемо (http://www.sluzba.vojvodina.gov.rs/sekretarijati-v/manjine/manjine-koliko-se-poznajemo/web-tekst/brosura-ceo-tekst.htm)
Наслов: Одг.: Značenje reči ’’nasadistički’’
Поруку послао: Nevenaana у 16. 03. 2016. у 12.46
Hvala