Српски језички атеље

Српски језички атеље => Семантика и етимологија => Тему започео: Бруни у 20. 12. 2015. у 11.16

Наслов: Zapadni/zapadnjački
Поруку послао: Бруни у 20. 12. 2015. у 11.16
Htedoh ovo da postujem u Prevođenje, ali onda shvatih da nije toliko pitanje prevoda koliko značenja reči.

Imam jednu nedoumicu: da li ovo prevesti kao zapadni ili zapadnjački? Na primer Western Esotericism — Zapadni/Zapadnjački ezoterizam?

Ja mislim da bi zapadni trebalo da se koristi kad se pridev odnosi na geografsku poziciju, a zapadnjački kad se odnosi za zapadnu (Eto vidiš! Zapadnu ili zapadnjačku? Ovde bi možda trebalo i veliko slovo!) civilizaciju.

Pitanje je da li koristiti zapadni ili zapadnjački kad se odnosi za civilizaciju Zapadne Evrope, ili je u principu svejedno?
Наслов: Одг.: Zapadni/zapadnjački
Поруку послао: Dacko у 20. 12. 2015. у 11.31
Nije svejedno, zapadni je kada se odnosi na geografsko određenje, zapadnjački kada se odnosi na stanovnike tog Zapada, tako da uz ezoterizam ide zapadnjački (malim slovom).

zapadnjački i zapadnjački, -a, -o koji se odnosi na zapadnjake; koji se odnosi na evropski Zapad, zapadnoevropski: ~ kultura, ~ ideje, ~ odevanje, ~ uticaj.
zapadnjaštvo i zapadnjaštvo s pogledi, shvatanja, način života, kultura svojstveni zapadnoevropskoj sredini; sklonost onome što je zapadnjačko.
Наслов: Одг.: Zapadni/zapadnjački
Поруку послао: Бруни у 20. 12. 2015. у 13.00
Da li onda to znači da Western culture and society treba prevesti kao zapandnjačka kultura i zapadnjačko društvo? Da nije ispravno reći zapadna kultura i zapadno društvo?
Наслов: Одг.: Zapadni/zapadnjački
Поруку послао: Dacko у 20. 12. 2015. у 13.34
Zavisi - zapadna kultura, zapadna civilizacija = kultura i civilizacija koje su nastale, koje postoje na Zapadu, potiču sa Zapada.  Zapadnjačka kultura - ona kojom se odlikuju zapadnjaci. Tamo gde im se značenja preklapaju ne može se ni govoriti o tome šta je pravilnije, već samo šta je uobičajeno, a meni recimo uz kulturu ide i jedno i drugo u zavisnosti od toga na šta se misli, ali uz ezoterizam baš i ne.
Наслов: Одг.: Zapadni/zapadnjački
Поруку послао: Бруни у 20. 12. 2015. у 14.12
Ok, hvala, sad mi je malo jasnije. :)