Српски језички атеље

Српски језички атеље => Правопис => Тему започео: dani у 16. 09. 2013. у 14.16

Наслов: Pisanje devojačkog i muževljevog prezimena
Поруку послао: dani у 16. 09. 2013. у 14.16
Da li se devojačko prezime piše sa crticom il bez nje kad je u skolopu sa muževlljevim? Npr. Anđeljia Arbutina-Šarenac ili Arbutina Šarenac Anđelija Arbutina (http://it.wikipedia.org/wiki/An%C4%91elija_Arbutina)
Наслов: Одг.: Pisanje devojačkog i "normalnog" prezimena
Поруку послао: Jelen@ у 16. 09. 2013. у 15.36
Цитат
Da li se devojačko prezime piše sa crticom il bez nje kad je u skolopu sa "normalnim" (rođenjem stečenim)? Npr. Anđeljia Arbutina-Šarenac ili Arbutina Šarenac Anđelija Arbutina

Žene uglavnom devojačko prezime steknu rođenjem.
Наслов: Одг.: Pisanje devojačkog i muževljevog prezimena
Поруку послао: dani у 16. 09. 2013. у 16.20
 [pardon] Lapsus  :)
Наслов: Одг.: Pisanje devojačkog i muževljevog prezimena
Поруку послао: Stoundar у 16. 09. 2013. у 17.53
 :-/ Šta ovo nareda?

Цитат
Arbutina Šarenac Anđelija Arbutina
Наслов: Одг.: Pisanje devojačkog i muževljevog prezimena
Поруку послао: dani у 16. 09. 2013. у 18.14
Ovo drugo je samo link, da ne kažeš posle da moraš da guglaš, da jednostavno znaju ljudi o kome se radi. Nju sam dao samo kao primer možeš uzeti bilo koja dva prezimena.
Наслов: Одг.: Pisanje devojačkog i muževljevog prezimena
Поруку послао: Stoundar у 16. 09. 2013. у 19.12
Bez crtice po novom Pravopisu, ali sumnjam da će se poništavati legitimacije zbog toga. I ja se nisam žalio na guglanje, već Bruni. [da]
Наслов: Одг.: Pisanje devojačkog i muževljevog prezimena
Поруку послао: Зоран Ђорђевић у 16. 09. 2013. у 19.56
Остало ми је у сећању да је то негде у Закону о браку прецизирано и нашао сам ово: Bračni drugovi mogu se prilikom zaključenja braka sporazumeti da za zajedničko prezime uzmu prezime jednog ili drugog bračnog druga, ili da zadrže svaki svoje prezime ili da svom prezimenu doda prezime drugog bračnog druga, ili da jedan bračni drug uzme prezime drugog bračnog druga i tom prezimenu doda svoje prezime.
Не пише ништа за цртицу.
Него, офф, нађох тамо и овај наслов ( и сви други су такви) па се сетих да и даље тврдим да овде треба велико Ј:   ZAKLjUČENjE BRAKA. Дујо, премести то тамо где му је место.
Наслов: Одг.: Pisanje devojačkog i muževljevog prezimena
Поруку послао: Бруни у 16. 09. 2013. у 22.04
Pa ne može da premešta jer ne može da duplira vaše postove. Pola da ostavi ovde, a pola da premešta u drugu temu. Ako već MORATE da oftopikujete, onda to radite u posebnom postu, da može da se premesti bez problema.

Da, takav je zakon, ali on ne donosi nikakva pravila o pisanju ili nepisanju crtice. Imam drugaricu koja je dodala muževljevo prezime svom i ne piše crticu. Ne vidim ni zašto bi se pisala. Vidim logiku u dvojnim prezimenima (gde su oba sastavni delovi npr. devojačkog ili muževljevog prezimena), ali dodavati crticu između devojačkog i muževljevog mi nema baš mnogo smisla.