Српски језички атеље

Српски језички атеље => Правопис => Спојено и одвојено писање => Тему започео: Duja у 2. 08. 2013. у 10.09

Наслов: Супербинго
Поруку послао: Duja у 2. 08. 2013. у 10.09
С мејла:
Цитат
Како се пише ,,Супербинго,, одвојено или састављено?
хвала
Наслов: Одг.: Супербинго
Поруку послао: Duja у 2. 08. 2013. у 10.21
Pravopis u t. 83 navodi da su "poseban normativni problem početne sastavnice, uglavnom stranog porekla, sa statusom ili formanata ili prefiksoida", kao npr. auto, avio, […], ekstra, super, kvazi, […] Normativisti su kasnili za prodorom ove vrste inovacija i umnožavanjem sličnih sklopova, a procene stepena sraslosti u odmeravanju značenjskih i formalnih momenata često su bivale nesigurne i subjektivne, jer su uistinu u pitanju nijanse."

Konkretno za ekstra i super, daju se dve grupe primera: sa spojenim pisanjem, gde prefiks ima značenje nad- ili iznad-, odnosno gde je spoj uobičajen (supersila, superrevizija, superoksid), i odvojenim, kada se naglašava kvalifikacija, što se pokazuje i zasebnim akcentom: ekstra klasa, super žurka, sve je bilo super.

Dakle, pošto je Lutrija (gde radi postavljač pitanja) autor super(-)Binga, ima i implicitno pravo da definiše kako se to piše. Moj jezički osećaj ovo svrstava u drugu grupu, gde se ističe da je u pitanju specijalno izdanje Binga, dakle "Super Bingo".

(Doduše, ovde imam i sam nedoumicu oko velikog slova; sklon sam da tretiram Bingo kao vlastitu imenicu, a Super Bingo kao sklop koji je uključuje, te bih pisao obe reči velikim slovom).
Наслов: Одг.: Супербинго
Поруку послао: Шоми у 2. 08. 2013. у 12.29
Moj jezički osećaj ovo svrstava u drugu grupu, gde se ističe da je u pitanju specijalno izdanje Binga, dakle "Super Bingo".

Ја бих овде свакако спојено, и то баш из истог разлога: то није Бинго који је супер, екстра, врх и сл. (где је ово придев), него је баш Супербинго тј. посебно издање Бинга.