Српски језички атеље

Српски језички атеље => Језик и информатика => Превод информатичких појмова => Тему започео: Rancher у 17. 06. 2013. у 20.22

Наслов: Clipboard
Поруку послао: Rancher у 17. 06. 2013. у 20.22
Цитат: http://sverapoj.nedohodnik.net/gloss/concepts/lat-c.html#clipboard
Место на систему где се чувају одломци текста или другог садржаја, доспели ту исецањима и умножавањима из разних докумената. Тако ускладиштен садржај потом се може убацити у произвољни документ (под условом да овај прихвата тај тип садржаја).
С тим што се у clipboard не морају нужно чувати одломци садржаја, већ и читав садржај (на пример, тастер Print screen копира цео снимак екрана у clipboard). Зато превод списак исечака не ваља. Мајкрософт овај појам преводи као остава, као и многи други пројекти, али такође није добар јер је clipboard динамичан, нови подаци стално замењују старе. Дакле, ради се о привременој остави или меморији, то може да буде превод. Хрвати и Бошњаци преводе као међуспремник, што погађа суштину. Да напоменем да се ова реч често изоставља у преводима јер се чини сувишна, на пример Copy to clipboard би било само Копирај. Ипак, то некад није могуће, отуда и ова тема. Како бисте ви?
Наслов: Одг.: Clipboard
Поруку послао: Бруни у 17. 06. 2013. у 20.37
Klipbord. Sta da izmisljamo toplu vodu.