Српски језички атеље

Српски језички атеље => Правопис => Велико слово => Тему започео: bobica у 8. 05. 2013. у 13.16

Наслов: Штафета младости
Поруку послао: bobica у 8. 05. 2013. у 13.16
"Штафета младости је палица која је ишла кроз целу СФР Југославију и сваког 25. маја додељивана је тадашњем југословенском председнику Јосипу Брозу Титу. Тај датум проглашен је за његов службени датум рођења, иако је Тито био рођен 7. маја. Такође, овај празник се звао „Дан младости“."

Будући да је штафета младости име палице, да ли то значи да би је требало писати великим словом? Извињавам се ако је ова тема већ била на форуму  :)
Наслов: Одг.: Штафета младости
Поруку послао: Stoundar у 8. 05. 2013. у 19.24
Ne vidim ništa konkretno u Pravopisu, ali ako se misli na sam pojam, nezavisno od konkretne palice, mislim da bi trebalo pisati Štafeta mladosti, a inače štafeta mladosti (jer ih je bilo 23 u raznim oblicima, dakle riječ je o vrsti štafete, ne o vlastitom imenu svake od njih). Šta kažete?
Наслов: Штафета младости
Поруку послао: kriket у 9. 05. 2013. у 04.44
Штафета младости је властито име симбола одн. појма а штафетна палица сама по себи је представљала визуелни симбол тог појма и то што их је било 23 физички различитих је небитно јер су све и увек симболизовале исти појам.
Према томе, "Штафета младости" великим словом, а штафетна палица малим, по мом мишљењу.
Наслов: Одг.: Штафета младости
Поруку послао: Бруни у 9. 05. 2013. у 18.37
Ja mislim isto kao i Kriket. Ne postoji zajednička imenica "štafeta mladosti". Postoji "štafeta". A to što je vizuelno svaka bila različita nema nikakve veze. Radi se, kako reče Kriket, o simbolu pa samim tim je normalno da se prema nazivu odnosimo kao prema vlastitom imenu tog simbola.