Српски језички атеље

Српски језички атеље => Правопис => Интерпункција => Тему започео: Бруни у 5. 03. 2013. у 20.52

Наслов: Tačka i zarez iza upitnika
Поруку послао: Бруни у 5. 03. 2013. у 20.52
Цитат
Poštovani,
 Interesuje me da li se tačka sa zapetom može pisati nakon upitnika? Reč je o nabrajanju u obliku pitanja. Ako su nabrajanja u obliku pitanja, da li se nakon njih može pisati tačka sa zapetom?
 Primer: Elementi koje sam želela da istražim su: Kako se odvija fižički i mentalni razvoj kod dece?; Kako se razvija njihova ličnost?; Da li taj razvoj utiče na njihovo ponašanje i socijalizaciju u učionici?; Kako se taj razvoj može odraziti  na njihove rezultate na testu?
 Da li u ovom slučaju treba staviti tačku sa zapetom ili ne?
 Hvala.
Наслов: Одг.: Tačka i zarez iza upitnika
Поруку послао: Шоми у 5. 03. 2013. у 21.23
Погледао сам Правопис и ја не бих на том месту писао тачку са запетом, делује као нагомилавање реченичних знакова. Писао бих је ако бих изоставио упитник на крају и велико слово на почетку реченица (= питања) (где може доћи и зарез):

Цитат
Elementi koje sam želela da istražim su: kako se odvija fižički i mentalni razvoj kod dece; kako se razvija njihova ličnost; da li taj razvoj utiče na njihovo ponašanje i socijalizaciju u učionici; kako se taj razvoj može odraziti  na njihove rezultate na testu.

Ако бих писао питање с великим почетним словом и упитником на крају, изоставио бих тачку са запетом:

Цитат
Elementi koje sam želela da istražim su: Kako se odvija fižički i mentalni razvoj kod dece? Kako se razvija njihova ličnost? Da li taj razvoj utiče na njihovo ponašanje i socijalizaciju u učionici? Kako se taj razvoj može odraziti  na njihove rezultate na testu?
Наслов: Одг.: Tačka i zarez iza upitnika
Поруку послао: Бруни у 5. 03. 2013. у 21.31
Meni lično nije jasno što u jednoj takvoj rečenici uopšte da se koriste dve tačke, velika slova i upitnici. Radi se o nekoj vrsti složene rečenice (ja bih rekla da je odnosna ili čak neupravni govor), pa bih to ovako:

Elementi koje sam želela da istražim su: kako se odvija fižički i mentalni razvoj kod dece, kako se razvija njihova ličnost, da li taj razvoj utiče na njihovo ponašanje i socijalizaciju u učionici i kako se taj razvoj može odraziti  na njihove rezultate na testu.

Ili malo izmenjeno, ako hoću da uklonim i dve tačke:

Želela sam da istražim kako/način na koji se odvija fižički i mentalni razvoj kod dece, kako se razvija njihova ličnost, da li taj razvoj utiče na njihovo ponašanje i socijalizaciju u učionici i kako se taj razvoj može odraziti  na njihove rezultate na testu.

Наслов: Одг.: Tačka i zarez iza upitnika
Поруку послао: Dacko у 5. 03. 2013. у 22.28
Ova druga Brunina rečenica je bolja, ali ako ostaneš pri prvoj formulaciji, umesto enklitike koja „visi“ svakako stavi pun oblik glagola:
Elementi koje sam želela da istražim jesu
 
Наслов: Одг.: Tačka i zarez iza upitnika
Поруку послао: Бруни у 5. 03. 2013. у 22.33
Е, да. То је оно што ми је сметало, али нисам могла да се сетим… ЈЕСУ, не само "су"…