Српски језички атеље

Српски језички атеље => Граматика => Тему започео: Nedda у 29. 11. 2012. у 15.00

Наслов: Zvezda je rekao…
Поруку послао: Nedda у 29. 11. 2012. у 15.00
Zdravo, drugari :)

Pitanje za danas: Postoje internet zvezde, rok zvezde, rijaliti zvezde…. zvezda koliko hoćeš. Ono što mene buni jeste da li ove vrste zvezda imaju i gramatički i prirodni rod. Nailazim, na primer, Folk zvezda je izjavio…, radi se o nekom pevaču, jelte. Da li je to pravilno? Zar ne može da se kaže Folk zvezda je izjavila… iako se odnosi na muškarca? Što, jel’ mu to umanjuje muškost?  :ave: Ovaj drugi oblik mi je bliži, ak mogu tako da kažem, tj. ne para mi uši.
Наслов: Одг.: Zvezda je rekao…
Поруку послао: Бруни у 29. 11. 2012. у 15.16
Joj, o tome smo već raspredali nadugačko i naširoko na raznoraznim mestima, samo ne u kontekstu zvezde, nego sudije i slučaja da je sudija žena. To se donekle rešava uvođenjem ženskog roda imenice sudija (sutkinja, ako se ne varam), ili uvođenjem imena i prezimena (Sudija Jelena Đorđević je rekla…),  ali ne znam koje bi bilo rešenje za zvezdu… Zvezdac? :P

Milsim da se tu ide sa prirodnim rodom, kao pijanica, pijandura, koji mogu biti i žensko i muško, dakle, Pijandura je rekao/pijandura je rekla, ali možda me sećanje vara, tako da je bolje da sačekamo druge koji imaju ili više znanja ili bolje pamćenje od mene… :P
Наслов: Одг.: Zvezda je rekao…
Поруку послао: Бруни у 29. 11. 2012. у 15.18
Evo ovde malo o tome. Ili sličnom, barem.
http://forum.srpskijezickiatelje.com/index.php?topic=415.msg4624#msg4624
Наслов: Одг.: Zvezda je rekao…
Поруку послао: Шоми у 29. 11. 2012. у 15.42
Звездан. :D

Неће бити као пијаница, варалица и сл., јер звезда у свом првом значењу не означава живо биће, па није развила двородност. Чак се и те именице далеко чешће користе с природним родом: он је тешка пијаница; мислим да ће мало ко рећи тежак пијаница, већ ће ту обично доћи тежак пијанац. Ићи ће тако и овде природни род, звезда је изјавила.
Наслов: Одг.: Zvezda je rekao…
Поруку послао: Duja у 29. 11. 2012. у 16.52
Чак се и те именице далеко чешће користе с природним  :wrong: родом: он је тешка пијаница; мислим да ће мало ко рећи тежак пијаница, већ ће ту обично доћи тежак пијанац. Ићи ће тако и овде природни :wrong: род, звезда је изјавила.

Lapsus pa dvaput :D. Pijanica i zvezda su gramatičkog ženskog roda, a prirodnog muškog (u datom slučaju).
Наслов: Одг.: Zvezda je rekao…
Поруку послао: Шоми у 29. 11. 2012. у 19.37
Тачно, хвала на исправци.