Српски језички атеље

Српски језички атеље => Граматика => Морфологија => Тему започео: J o e у 20. 09. 2012. у 20.30

Наслов: Врста речи: сав/сви — све
Поруку послао: J o e у 20. 09. 2012. у 20.30
С мејла:

Цитат
Da li je tačno da  reč sav, sva,sve u jednini pripada pridevima, a u množini je zamenica? Ako je zamenica, onda kojoj vrsti zamenica pripada?
U primeru "Trčao je sve brže i brže", kojoj vrsti reči pripada reč sve?
Наслов: Одг.: Врста речи: сав/сви — све
Поруку послао: J o e у 20. 09. 2012. у 20.31
Прилозима. :D
Наслов: Одг.: Врста речи: сав/сви — све
Поруку послао: Duja у 28. 09. 2012. у 14.12
Ja bih rekao da ovde imamo dva (delimična) homonima: opštu imeničku zamenicu sve (u grupi sa svašta, svako ) i pridev/pridevsku zamenicu u značenju ceo, po rodovima sav, sva, sve (i neopravdano nenormirano svo  ;) ). Moj stav je da je ovo drugo pridev, s obzirom da je gotovo uvek zamenljivo sa ceo, mada pretpostavljam da ga bar neke gramatike tretiraju kao zamenicu.

Наслов: Одг.: Врста речи: сав/сви — све
Поруку послао: J o e у 28. 09. 2012. у 17.53
Али поред све имаш и сви: Сви су дошли, Урадио сам све, који заиста одговарају подели на заменице за ствари и лица, али како рећи да су то опште заменице кад су скоро све заменице које не носе податак о лицу формално јасне творбе (префикс + -ко, -шта, -чији, -ки, -какав, -колики)? Друго, систем Свако зна да пише — Сваки човек зна да пише према Сви знају да пишу — Сви људи знају да пишу толико је јак да је тешко сврстати речи из прва три примера у заменице, а само последњу у придеве.

Сад ме је баш закопкало где је место овим именичким зам. сви, све у систему заменица. Д. Кликовац, која се тиме скоро бавила, поред придевске сваки ставила је сви, али мислим да му ту није место.

(Наравно, остаје да је све и прилог.)