Српски језички атеље

Општа питања => Добро дошли! => Тему започео: језикољубац у 3. 08. 2012. у 03.57

Наслов: Jezikoljubac
Поруку послао: језикољубац у 3. 08. 2012. у 03.57
Срдачан поздрав свим колегама и колегиницама (да ми неко не пребаци да не поштујем родну равноправност) на овом форуму! Потпуно неочекивано сам видео линк ка овом форуму, па сам одлучио да се региструјем, јер сам особа којој често сметају свакојаке грешке у правопису, говору и преводу, а будући да волим да размењујем мишљења и своје богато искуство из "језикословства" са колегама (и колегиницама), обрадовао сам се кад сам схватио да нисам једини којем смета поплава свакојаких караконџула и билмеза (намерно користим ове туђице) који систематски уништавају наш лепи српски језик. Надам се да ћу допринети високом  нивоу дискусије на овом форуму.  [thumbsup]
Наслов: Одг.: Jezikoljubac
Поруку послао: J o e у 3. 08. 2012. у 10.10
Добро дошао!

(Ми овде немамо ништа против туђица по себи. ;))
Наслов: Одг.: Jezikoljubac
Поруку послао: Stoundar у 3. 08. 2012. у 11.18
Pravilo laičkog jezikoslovlja broj 1: „Pišite ćirilicom a ne latinicom.“

Pravilo laičkog jezikoslovlja broj 2: „Ne upotrebljavajte suvišne tuđice.“

Pravilo laičkog jezikoslovlja broj 3: nema ga. Sve ostalo nije toliko bitno.

(Pravila su izvedena iz brojnih intervjua u kojima laici razgovaraju sa lingvistima i ne znaju postavljati složenija pitanja.)
Наслов: Одг.: Jezikoljubac
Поруку послао: језикољубац у 4. 08. 2012. у 02.23
Хвала, Џо! Немам ни ја ништа против НЕОПХОДНИХ и неизбежних (за које не постоји одговарајућа реч у српском језику) туђица, само да појасним оно о караконџулама и осталим зверкама  - тотемима незнања  [bonk]  :D
Наслов: Одг.: Jezikoljubac
Поруку послао: Шоми у 4. 08. 2012. у 05.47
Добро дошао.
Наслов: Одг.: Jezikoljubac
Поруку послао: Vukvuk у 4. 08. 2012. у 13.31
Цитат
Завјештања Стефана Немање

5. Завјештање језика

Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Ријеч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ изгуби ли језик, земљу, душу?
 
Не узимајте туђу ријеч у своја уста. Узмеш ли туђу ријеч, знај да је ниси освојио, него си себе потуђио. Боље ти је изгубити највећи и најтврђи град своје земље, него најмању и најнезнатнију ријеч свога језика.
 
Земље и државе не освајају се само мачевима него и језицима. Знај да те је непријатељ онолико освојио и покорио колико ти је ријечи потрао и својих потурио.
 
Народ који изгуби своје ријечи престаје бити народ.
 
Постоји, чедо моје, болест која напада језик као зараза тијело. Памтим ја такве заразе и морије језика. Бива то најчешће на рубовима народа, на додирима једног народа са другим, тамо гдје се језик једног народа таре о језик другог народа.
 
Два народа, мило моје, могу се бити и могу се мирити. Два језика никада се помирити не могу. Два народа могу живјети у највећем миру и љубави, али њихови језици могу само ратовати. Кад год се два језика сусретну и измијешају, они су као двије војске у бици на живот и смрт. Док се год у тој бици чује један и други језик, борба је равноправна, кад почиње да се боље и више чује један од њих, тај ће превладати. Најпослије се чује само један. Битка је завршена. Нестао је један језик, нестао је један народ.
 
Знај, чедо моје, да та битка између језика не траје дан-два, као битка међу војскама, нити годину-двије, као рат међу народима, него вијек или два, а то је за језик исто тако мала мјера времена као за човјека трен или два. Зато је чедо моје боље изгубити све битке и ратове него изгубити језик. Послије изгубљеног језика нема народа.
 
Човјек научи свој језик за годину дана. Не заборавља га док је жив. Народ га не заборавља док постоји. Туђи језик човјек научи исто за годину дана. Толико му је потребно да се одрече свога језика и прихвати туђи. Чедо моје мило, то је та зараза и погибија језика, кад један по један човјек почиње да се одриче свога језика и прихвати туђи, било што му је то воља било да то мора.
 
И ја сам, чедо моје, у мојим војнама употребљавао језик као најопасније оружје. Пуштао сам и ја заразе и морије на њихове језике испред мојих полкова. За вријеме опсада и дуго послије тога слао сам чобане, сељане, занатлије и скитнице да преплаве њихове градове и села као слуге, робови, трговци, разбојници, блудници и блуднице. Моји полководци и полкови долазили су на напола освојене земље и градове. Више сам крајева освојио језиком него мачем.
 
Чувајте се, чедо моје, инојезичника. Дођу непримјетно, не знаш кад и како. Клањају ти се и склањају ти се на сваком кораку. И зато што не знају твој језик улагују ти се и умиљавају како то раде пси. Никад им не знаш шта ти мисле, нити можеш знати, јер обично шуте. Они први који долазе да извиде како је, дојаве другима, и ето ти их, преко ноћи домиле у непрекидним редовима као мрави кад нађу храну. Једнога дана тако осванеш опкољен гомилом инојезичника са свих страна.
 
Тада дознајеш касно да нису мутави и да имају језик и пјесме, и своја кола и обичаје. Постају све бучнији и заглушнији. Сада више не моле нити просе, него траже и отимају. А ти остајеш на своме, али у туђој земљи. Нема ти друге него да их тјераш или да бјежиш, што ти се чини могућнијим.
 
На земљу коју тако освоје инојезичници не треба слати војску. Њихова војска ту долази да узме оно што је језик освојио.
 
Језик је чедо моје, тврђи од сваког бедема. Када ти непријатељ провали све бедеме и тврђаве, ти не очајавај, него гледај и слушај шта је са језиком. Ако је језик остао недирнут, не бој се. Пошаљи уходе и трговце нека дубоко зађу по селима и градовима и нека слушају. Тамо гдје одзвања наша ријеч, гдје се још глагоља и гдје се још, као стари златник, обрће наша ријеч, знај, чедо моје, да је то још наша држава без обзира ко у њој влада. Цареви се смјењују, државе пропадају, а језик и народ су ти који остају, па ће се тако освојени дио земље и народа опет кад-тад вратити својој језичкој матици и своме матичном народу.
 
Запамти, чедо моје, да свако освајање и отцјепљење није толико опасно за народ колико је штетно за нараштај. То може штетити само једном нараштају, а не народу. Народ је, чедо моје, трајнији од нараштаја и од сваке државе. Кад-тад народ ће се спојити као вода чим пукну бране које га раздвајају. А језик, чедо моје, језик је та вода, увијек иста с обје стране бране, која ће као тиха и моћна сила која брегове рони опет спојити народ у једно отачаство и једну државу.
Наслов: Одг.: Jezikoljubac
Поруку послао: Duja у 4. 08. 2012. у 14.41
:like:
Наслов: Одг.: Jezikoljubac
Поруку послао: Бојан Башић у 4. 08. 2012. у 16.16
@vukvuk:

http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=5693.msg56594#msg56594

Цитат: J o e
Не знам да ли се подразумева, али да кажем: Зав(ј)ештања Стефана Немање нису неки сачувани па преведени историјски споменик нити шта слично. Њих је писао неуки новинар Миле Медић, дилетант кога је Клајн својевремено осуђивао у неком тексту (заборавих где).
Наслов: Одг.: Jezikoljubac
Поруку послао: Vukvuk у 4. 08. 2012. у 17.09
Bojane, ne poznajemo se, pa nisi mogao da uočiš ironiju. ;)

Ali hvala na informaciji, tačno sam znao da su "zaveštanja" izmišljotina (ali tako dobro uklopljena u nacionalni mit: kao i onaj Pavićev eksperiment sa precima), ali me je mrzilo da istražujem.
Наслов: Одг.: Jezikoljubac
Поруку послао: Vukvuk у 4. 08. 2012. у 17.14
Moram da napomenem da ne bih želeo da se zbog mog komentara Jezikoljubac oseća nedobrodošlo, ali imao sam potrebu da ukažem da, koliko god se to mnogima činilo tako, neki protekcionistički odnos prema rečima i jeziku nije stvarno nešto što se samo po sebi podrazumeva. ;)
Наслов: Одг.: Jezikoljubac
Поруку послао: језикољубац у 13. 08. 2012. у 23.57
Вуче, не осећам се недобродошло, али хвала ти на бризи  [thumbsup]

Пошто се још нисам детаљно упознао са овим форумом, а желим да овде са вама конструктивно размењујем мишљења о језику, занима ме да ли на овој теми могу да пишем у стилу "слободне теме" или постоји посебан подфорум за то, на коме се може тако писати? Рецимо, некад бих изразио своју фрустрацију и негодовање због ружења нашег језика у медијима од стране свакојаких ликова, а некад бих да да са вама поделим неку своју језичку недоумицу. Извињавам се ако "смарам", само бих да се што брже уклопим у овдашња правила. Хвала  :D
Наслов: Одг.: Jezikoljubac
Поруку послао: J o e у 13. 08. 2012. у 23.59
За медијске глупости већ имамо тему: http://forum.srpskijezickiatelje.com/index.php?topic=905.0, а за сопствене недоумице можеш отварати нове теме (имаш и претрагу да провериш је ли о томе већ било речи).
Наслов: Одг.: Jezikoljubac
Поруку послао: језикољубац у 14. 08. 2012. у 03.49
Велико хвала, Џо!  [pljes]