Српски језички атеље

Српски језички атеље => Семантика и етимологија => Тему започео: rade у 8. 01. 2012. у 20.21

Наслов: Одмориште или одмаралиште?
Поруку послао: rade у 8. 01. 2012. у 20.21
Малопре сам возио путем Београд-Ниш и на више места приметио табле с натписом "Одмориште". Пошто сам до сада сретао само "одмаралиште", у некима се чак и одмарао, ово "одмориште" делује ми крајње неуобичајено. Јесам ли нешто пропустио у свом развоју, или се ово недавно увукло у језик преузимањем из хрватског, као и "колотрази" које почињем да срећем и овде, с једнаким ефектом мучења мојих ушију.
Наслов: Одг.: Одмориште или одмаралиште?
Поруку послао: Зоран Ђорђевић у 8. 01. 2012. у 20.30
 Колико ја знам, појам "одмориште" се користи код неких грађевинских објеката, углавном степеништа или неких стаза. Затим код неких стајалишта на путевима, на којима се човек заустави да предахне (често то буду и неки видиковци). Одмаралишта су већ хотели или штогођ скромније (синдикална одмаралишта), у чему може да се борави неко време.
Наслов: Одг.: Одмориште или одмаралиште?
Поруку послао: Бруни у 8. 01. 2012. у 20.38
Potvrđujem ovo što je Zoran rekao. Odmarališta su mesta gde čovek ide na odmor. Preduzeća u socijalizmu su nekad imala svoja odmarališta na moru ili planinama, gde su slalii svoje radnike. Odmorište je mesto za kratak odmor u toku neke radnje, npr. od vožnje (na putevima) ili od hodanja, penjanja uz stepenice (na stepenicama).
Наслов: Одг.: Одмориште или одмаралиште?
Поруку послао: rade у 8. 01. 2012. у 20.53
Ма разумем ја све то, на овом свету сам подуже, тако да ми је о радничким одмаралиштима све познато. Мене интересује од када се појавило "одмориште", ако га већ нисам раније сретао, а места за кратке задршке и краћи одмор постојала су одувек. Први пут сам за "одмориште" чуо две хиљаде и неке, када сам после много година кренуо аутопутем преко Хрватске за Бању Луку.

Допуна: сад сам нашао у РМС да постоји, да га чак Андрић користи. Али, ето, ја га у Србији нисам сретао. Пост може да се брише. Да ли то ради администратор, или свако своје?
Наслов: Одг.: Одмориште или одмаралиште?
Поруку послао: Зоран Ђорђевић у 8. 01. 2012. у 21.41
Пост може да се брише. Да ли то ради администратор, или свако своје?
Нека га, можда ће се јавити још неко.
Наслов: Одг.: Одмориште или одмаралиште?
Поруку послао: Бруни у 8. 01. 2012. у 23.01
Шта да се брише? Тема? Нећемо ништа да бришемо. Нека стоји, можда наиђе неко ко не зна, па да не пита, има да прочита…
Наслов: Одг.: Одмориште или одмаралиште?
Поруку послао: Зоран Ђорђевић у 8. 01. 2012. у 23.44
Можда је одмориште  неко место где може и да се преконачи, нешто као мотел. Место на коме нико неће проводити годишњи одмор, али ће се одморити од дугог и напорног пута.