Српски језички атеље

Српски језички атеље => Превођење => Тему започео: Бруни у 30. 12. 2011. у 11.46

Наслов: Case studies
Поруку послао: Бруни у 30. 12. 2011. у 11.46
Pomozite mi da ovo prevedem. Jedno je sigurno bukvalan prevod (studije slučaja) svakako ne može. Ovde ima malo više info o tome šta je to:
http://outreach.wikimedia.org/wiki/GLAM/Case_studies

GLAM projekat je novi projekat Vikimedije kojim se pokušavajupridobiti kulturne ustanove da svoja kulturna blaga predaju u javno vlasništvo ili neku drugu slobodnu licencu. Ovo bi bili kao primeri takvih institucija koje su već nešto uradile po tom pitanju. Ne bih da koristim reč primeri, jer je prilično neodređeno, plus onda u uvodu ne mogu da kažem, Ovo je lista primera koji su primeri projekata…

Case Study je kao neka istorija razvoja događaja, praćenje…
http://dictionary.reference.com/browse/case+study?r=75
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: Бруни у 30. 12. 2011. у 13.40
Pa zar niko nema ideju?
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: Vukvuk у 30. 12. 2011. у 13.44
Ali to jesu studije slučaja. Tako se to zove u nauci. Zašto po tebi ne može?
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: Бруни у 30. 12. 2011. у 14.59
Stvarno? Ne znam.Meni zvuči kao bukvalan prevod. [neznam]
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: svetlost lutalica у 30. 12. 2011. у 15.19
Stvarno. (Ponudila bih ti i neki argument ali nisam sigurna šta bi se smatralo validnim argumentom… Npr. COBIB.sr daje 309 pogodaka, uglavnom završnih akademskih radova raznih nivoa sa tim podnaslovom, metoda studije slučaja je opisana u većini udžbenika metodologije društvenih nauka koje sam čitala, itd.)
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: Бруни у 30. 12. 2011. у 18.04
A šta se konkretno podrazumeva pod time u nauci? Jer, ovo na Glamu ne verujem da je studija slučaja u pravom smislu reči…
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: svetlost lutalica у 30. 12. 2011. у 18.18
Proučavanje neke pojave/procesa preko konkretnih detaljno obrađenih primera (tj. slučajeva).  Takođe i opisivanje konkretnih (stvarnih ili izmišljenih) situacija da bi se ilustrovao neki princip, kada se koriste kao didaktičko sredstvo.

Ne znam šta je tačno to na Glamu, mogu samo da pretpostavim da su imali neki razlog da to nazovu baš case studies. U svakom slučaju to je izraz koji je poznat svima koji se bave društvenim naukama (uključujući i sve moguće varijante menadžmenta), nije neki naročito opskuran uskostručni termin.  Ako ima veze sa praćenjem razvoja neke određene situacije tokom vremena, to onda jeste studija slučaja.

Na primer:

Цитат
a process or record of research in which detailed consideration is given to the development of a particular person, group, or situation over a period of time.
(http://oxforddictionaries.com/definition/case%2Bstudy?region=us&q=case+study)

a i vikipedija
Цитат
…case study methods involve an in-depth, longitudinal (over a long period of time) examination of a single instance or event: a case.
(http://en.wikipedia.org/wiki/Case_study)
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: Бруни у 30. 12. 2011. у 18.47
Ok. Zahvaljujem. Da budem iskrena, taj Glam je otvoren pre par dana i sajt je još u izgradnji. Ja sam se priključila juče kako bih im pomogla u lektorisanju i proveri prevoda tekstova, tako da i ja nisam baš najsigurnija na šta se konkretno odnosi kod njih. Koliko sam mogla da vidim, to bi bio opis saradnje između njih, Vikimedije, Vikipedije s jedne strane i određene institucije s druge. Obično se pošalje neki vikipedijanac u tu instituciju koji bi radio tamo dobrovoljno na širenju ideje projekta i njenom konkretnom ostvarenju: prenošenju kulturnog blaga koje te institucije imaju u javno vlasništvo ili pod neku drugu slobodnu licencu, tako da je dostupno svima. Drugim rečima, predavanje određenog materiijala Vikipediji pod određenim licencama na organizovan način, jer kad to rade pojedinci, često rade na pogrešan način iz neznanja (stavljaju pogrešne licence, daju ujavno vlasništvo materijal koji nije njihov i sl. pa na taj način prave i nepotreban posao čišćenja za njima).

U svakom slučaju, hvala na objašnjenjima, sad kad mi je jasnije šta je to, biće mi lakše da odredim da li se radi baš o tome ili je ipak upitanju samo figurativno imenovanje, pa se može prevesti i nekako drugačije…
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: Vukvuk у 30. 12. 2011. у 18.56
Jesu li ovi ispod uvodnog pasusa primeri tih studija slučaja ili šta? Pošto mi "videos that show clashes between police and protesters on Cairo’s 6th October Bridge in January 2011" ne zvuči kao prava studija slučaja, studija slučaja je tip naučnog istraživanja, odnosno rada nastalog na takvom istraživanju, ali pitanje je da li je i englesko case study tu upotrebljeno u pravom značenju.
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: Бруни у 30. 12. 2011. у 18.59
Da, ti naslovi su primeri svega onog što oni nazivaju Case study. Zapravo, na toj  stranici su sažeci, ako klikneš na naslov, otići ćeš na celokupan tekst. Nisu ključni snimci, tju. ono što ima na tim snimcima, nego to što je Al Džazira pustila te snimke pod slobodnu licencu, tako da se oni mogu koristiti na Vikipediji, i ne samo na njoj, nego bilo gde, uz poštovanje licence, koja iako je slobodna ima neka malecka ograničenja, kao pominjanje autorstva. Pogledaj i druge primere, ima muzeja i drugih kulturnih institucija koje su na isti način predale svoje materiijale pod slobodnu licencu.
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: svetlost lutalica у 30. 12. 2011. у 19.06
Studija slučaja jeste pre svega naučni metod, ali se takođe često (i na srpskom i na engleskom) tako nazivaju i primeri (što bi, pretpostavljam, u stvari trebalo da budu slučajevi a ne studije slučaja). Kao na primer ovde (http://www.ekonomija.co.me/_za_studente/dokumenta/MSP/1%20-%20Metodologija%20analize%20studije%20slucaja.pdf).

Ako ti se čini da je to što prevodiš bliže ovoj drugoj varijanti, verovatno bi najjednostavniji prevod bio primeri.
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: Бруни у 30. 12. 2011. у 19.13
Hvala ti, puno, Svetlosti, na ovome. Sad mi je apsolutno jasno i sad verujem da je ovo zaista pravi naziv za ovo na Glamu.

Цитат
Studija slucaja predstavlja opis onoga što se dogodilo u stvarnoj kompaniji ili industriji u toku odredenog vremenskog perioda.

Prikazuje situacije (izazove, šanse, probleme) sa kojima se menadžeri suocavaju i u kojima moraju donositi odluke koje se, cesto, ticu promjene strategije

Ovo bi bile najpribližnije definicije (ako se ne varam) onoga što ti tekstovi opisuju. Dobro, ovde nema menadžera, ali ima volontera i radnika tih institucija koji rade nešto gde često probleme na koje nailaze moraju da rešavaju u hodu, da same strategije smišljaju u hodu itd. I mislim da su ih pisali ljudi koji su učestvovali u samim projektima.

Zahvaljujem na vrlo korisnim informacijama.  [fsmile]
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: Vukvuk у 30. 12. 2011. у 19.22
A meni se pak sad čini da studija slučaja ovde nije adekvatan prevod.  [pardon]

Цитат
This list of case studies describes specific projects undertaken by GLAMs and Wikimedia.

Ono što se kod nas zove studija slučaja su rečnička značenja 1 i 2a:

Цитат
1. A detailed analysis of a person or group, especially as a model of medical, psychiatric, psychological, or social phenomena.
2. a. A detailed intensive study of a unit, such as a corporation or a corporate division, that stresses factors contributing to its success or failure.

a čini mi se da je u tvom tekstu case study upotrebljeno u značenju 2b:

Цитат
b. An exemplary or cautionary model; an instructive example: "Before they lost their independence, [the two companies] were case studies in unsuccessful long-term planning" (T. Boone Pickens, Jr.)

To nije studija slučaja, a kako prevesti - ne znam.
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: Бруни у 30. 12. 2011. у 19.25
Pa ne znam ni ja.  [neznam] Nek ostane onda ovako kako je sad, a ako se neko seti nečeg boljeg, lako je promeniti…
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: Vukvuk у 30. 12. 2011. у 19.40
Ovo gore sam prepisao sa http://www.thefreedictionary.com/case+study, a evo i iz Makmilanovog rečnika:

Цитат
1 a piece of research that records details of how a situation develops over a period of time
a case study of a tribal group in Borneo

2 a set of events that is a good example of a particular idea or situation
The country’s decline is a case study in economic mismanagement.

Ovo pod 1 jeste studija slučaja, ovo pod 2 nije.

U kontekstu njihovog primera (a case study in economic mismanagement), ja bih rekao klasičan primer.

Inače možda tipičan/karakterističan/ilustrativan ili prosto primer?
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: Бруни у 30. 12. 2011. у 19.43
Ali, Glamov Case Study je ovo pod 1.  Ovde se govori o opisu razvoja nekog projekta, ne o tome da je nešto klasičan primer za nešto…

BTW, da ne otvaram novu temu, za isto mi je: Best Practices…? :-/ Ja znam šta je, ali ne znam kako se to kaže na srpskom…
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: svetlost lutalica у 30. 12. 2011. у 19.46
Ja sam nailazila na prevode "najbolji primeri" ili "najbolji primeri iz prakse".
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: Vukvuk у 30. 12. 2011. у 19.48
Pa kako pod 1, pogledaj ponovo:

Цитат
This list of case studies describes specific projects undertaken by GLAMs and Wikimedia.

A ti projekti su zapravo projekti saradnje između Glama i Vikimedije i različitih novinskih kuća i institucija kulture.
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: Бруни у 30. 12. 2011. у 19.50
Хм, да будем искрена, допада ми се много више него те студије случаја…  [fsmile]

Вук, сличније је овом из 1 него овом из 2. Па пројекти, наравно да су пројекти. Исто као што је и проучавање мандрила на Борнеу пројекат, и сарадња између Глама и институције је пројекат који има почетак, одређено трајање и крај. Текст је опис тог искуства које је стечено на пројекту, као и његови резултати. Исто што би се описивало и у једној студији случаја пројекта проучавања мандрила на Борнеу.
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: Vukvuk у 30. 12. 2011. у 19.57
Ma da, ali studija slučaja znači municiozan longitudinalni opis dešavanja ili promena u nekoj specifičnoj sredini, na nekoj osobi ili objektu, a kad odem na stranicu neke od tih njihovih case studies vidim samo šta je urađeno na konkretnom projektu.

Međutim, ako su projekti koji su tamo pobrojani svi projekti koji su rađeni, onda to svakako nisu klasični primeri ni bilo šta slično, ali i dalje nisu ni studije slučaja jer one prosto ne izgledaju tako.
Наслов: Одг.: Case studies
Поруку послао: Бруни у 30. 12. 2011. у 20.32
Па јел може нешто што би било општијег значења, али да означава опис оног што се урадило на пројекту?

Рекла сам ја, они сигурно нису ту синтагму употребили у правом смислу речи. Зато сам и помислила да се може то превести мало слободније и опуштеније…