Српски језички атеље

Српски језички атеље => Правопис => Велико слово => Тему започео: Tanja у 15. 05. 2011. у 15.46

Наслов: Skitska legija
Поруку послао: Tanja у 15. 05. 2011. у 15.46
Da li imena legija treba pisati velikim slovom? Imam problema sa IV Skitskom, lako mi je sa IV Flavijevom :)
Наслов: Одг.: Skitska legija
Поруку послао: Часлав Илић у 16. 05. 2011. у 09.22
Ја бих рекао великим. Значење је мало закамуфлирано скраћеним обликом имена. Када би постојала I скитска, II скитска, III скитска, IV скитска… онда би их и требало писати тако, малим словом, јер би име почињало бројем а наредна реч била би описни придев. Међутим, потпуни облик имена био би IV легија — Скитска, тј. Скитска је овде додатно, самостално име IV легије, а не зависни део ширег имена.
Наслов: Одг.: Skitska legija
Поруку послао: Бруни у 16. 05. 2011. у 09.43
Часлав је у праву. Ради се о имену, па самим тим велико слово. Осим ако испред има број, онда наравно, малим.
Наслов: Одг.: Skitska legija
Поруку послао: Tanja у 19. 05. 2011. у 01.18
Kako pišemo u srpskom jeziku nazive vojnih jedinica - malim ili velikim slovom? Ja nešto ne mogu da se setim da ih pišemo velikim slovom. U tom smislu, zašto bi onda IV Skitsku legiju trebalo pisati velikim? Piše na vikipediji da je legija otprilike isto što i brigada, našla sam da postoji 5. kozarska brigada, onda kozarska treba velikim?
Наслов: Одг.: Skitska legija
Поруку послао: Бруни у 19. 05. 2011. у 09.59
Ne, nisi razumela. Ako ima broj ispred, onda ne treba veliko slovo, jer je zapravo broj prva reč u imenu. Ako nema broja, onda velikim. Dakle.

Skitska legija

5. skitska legija

Наслов: Одг.: Skitska legija
Поруку послао: Tanja у 19. 05. 2011. у 13.58
Razumela :) Hvala!
Наслов: Одг.: Skitska legija
Поруку послао: Часлав Илић у 20. 05. 2011. у 08.37
Ја нисам разумео, тј. не прихватам :) Конкретно, мислим да не ваља ни једно од:

5. скитска легија, V скитска легија, 5. скитска, V скитска, 5. Скитска, 5. Скитска легија, V Скитска легија

да ваља било шта од:

5. легија, V легија, Скитска, Скитска легија

и да ми је у сивој зони:

V Скитска

Образложење. 5. козарска бригада (скр. 5. козарска) је потпуно и једно једино име те бригаде. Оно се не може скратити на Козарска (бригада), зато што у начелу постоји и 4. козарска, 6. козарска, итд. Са староримским легијама је другачије: свака је позната по јединственом редном броју (једно име) и некако описно (друго име). Дакле, 5. легија је једно име, а Скитска (легија) је друго име те легије. Не постоји ниједна друга 5. легија, нити иједна друга скитска легија. То значи да не сме да се користи конструкција 5. скитска легија, јер би читалац тада помислио да могу постојати и друге скитске легије (баш по аналогији са 5. козарском бригадом и сл). Облик V Скитска сматрам да је у реду као скраћење од V легија — Скитска, ако стоји у тексту намењеном читаоцима који су упознати са римским контекстом; иначе бих и њега избегао у општијем тексту.
Наслов: Одг.: Skitska legija
Поруку послао: Бруни у 20. 05. 2011. у 10.30
Em vidiš, ja sam shvatila da ima više skitskih legija, zato sam i rekla 5. skitska. No, ako su 5. i skitska dva imena za jednu te istu legiju, onda tako kako si rekao ti.

5. legija
V legija
Skitska legija
Skitska

Наслов: Одг.: Skitska legija
Поруку послао: Gulo Gulo у 20. 05. 2011. у 16.09
Треба овако како је Бруни навела,за правописна правила, али за римске легије увек се мора наводити пуно име и број, јер су се легије под истим бројем појављивале под другим именима, у зависности од хронологије, јер су се понекада налазиле на супротстављеним странама током грађанских ратова, затим нека легија је могла бити уништена или расформирана, па опет формирана и тако даље. Најпрецизније би било IV легија Скитика/Скитска и IV легија Флавија Феликс.