Српски језички атеље

Српски језички атеље => Језик и информатика => Тему започео: Шоми у 15. 10. 2010. у 22.08

Наслов: Корисни програми са српским сучељем (интерфејсом)
Поруку послао: Шоми у 15. 10. 2010. у 22.08
ОБАВЕШТЕЊЕ: СВИ ПРОГРАМИ ЋЕ БИТИ ДОДАВАНИ У ОВУ ПОРУКУ, КАКО БИ ТЕМА БИЛА ШТО ПРЕГЛЕДНИЈА И КАКО БИСТЕ ИХ ИМАЛИ СВЕ НА ЈЕДАН ПОГЛЕД. ПИТАЊА И КОМЕНТАРЕ О ПРОГРАМИМА МОЖЕТЕ ОСТАВЉАТИ НАНИЖЕ. ПОЗВАНИ СУ СВИ ДА ДОДАЈУ ИЛИ ПРЕДЛОЖЕ ПРОГРАМ, А ЈА ЋУ ГА ПРЕМЕСТИТИ У ПРВУ ПОРУКУ УЗ НАПОМЕНУ КО ГА ЈЕ ПОСТАВИО/ПРЕДЛОЖИО. ПОЖЕЉНО ЈЕ ДАТИ КРАТАК ОПИС ПРОГРАМА И ВЕЗУ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ.

Важна напомена:
НЕ ОЧЕКУЈТЕ КРЕКОВАНЕ ПРОГРАМЕ
нити било какве назаконите радње. Овде су дати бесплатни, легални програми. Такође ће бити понуђени и програми који нуде пробно издање и за чије даље коришћење је потребно уплатити лиценцу, што ће бити наглашено уз сваки такав унос. Овај списак ће се стално допуњавати.

Одлични медијски извођач, VLC Media Player (http://www.videolan.org/vlc/). Јако практичан програм, већ има све кодеке у себи, ваше је само да инсталирате и препустите се гледању филмова. Српски језик можете одабрати у подешавањима.

Aimp 2 (http://www.aimp2.us/) је потпуно бесплатни програм за пуштање музике: минималистички изглед, лаган за коришћење, брзо учитавање и кеширање великог броја песама, муњевито покретање, по много чему бољи од Винампа. У току инсталације могуће је одабрати српски језик.

Програм за заштиту од злоћудног софтвера MalwareBytes’ Anti-Malware (http://www.malwarebytes.org/mbam.php). У бесплатном издању немате једино проактивну заштиту, али служи као одлична подршка стандардном антивирусном решењу које користите. Препоручљиво је редовно ажурирање и скенирање целог рачунара макар једном месечно. Српски језик наместите у подешавањима.

Одлична бесплатна виртуелна машина за испитивање оперативних система, Oracle VirtualBox (http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads). Многе дистрибуције линукса су подржане, као и виндоузи почев од издања 3.1, па све до Седмице, онда БСД, мекинтош, отворени Соларис итд. Српско сучеље учитајте у подешавањима.

Kaspersky Internet Security 2010 (http://www.kaspersky.com/kis_latest_versions), један од најбољих антивируса, такође је доступан на српском језику. Очекујте ускоро и издање 2011 на српском (тренутно је још у БЕТА фази, тј. испитује се). Овај програм нуди 30-дневно пробно издање, након чега је потребно купити лиценцу.

За све зависнике од скидања с Интернета постоји изврстан програм рађен у Јави, JDownloader (http://jdownloader.org/home/index). По инсталацији пребаците на српски језик у подешавањима. Програм са̂м препознаје потврдни ко̂д, распакује архиве, ресетује ИП ако скидате без налога (потребна вам је посебна скрипта, јавите се приватном поруком), како не бисте чекали 10 и више минута…

Одличан програмчић за слушање радија преко Интернета, Screamer Radio (http://www.screamer-radio.com/download/). Огроман избор радио станица, разврстаних по државама, жанру и др. Српски језик се налази у подешавањима.

Бесплатан програм за одржавање рачунара: чишћење регистра, брисање репова (заосталих непотребних датотека од програма̂), чишћење историје прегледања, брисање привремених датотека и тако даље. Зове се CCleaner (http://www.piriform.com/ccleaner). Наместите српски у поставкама.

DAEMON Tools Lite (http://www.daemon-tools.cc/eng/products/dtLite) јесте програм за управљање виртуелним це-де и дивиди уређајима. Подржава .ISO, .NRG и друге формате одраза (слика) дискова. Могуће је одабрати српски језик у току инсталације. Овде је приложено бесплатно издање, а на сајту је могуће наћи и она која се плаћају, мада и могућности које нуди бесплатно издање сасвим задовољавају потребе просечног корисника.

Гугл Земља (http://www.google.com/earth/index.html) програм је за прегледање Земље из свемира. Може се видети малтене сваки кутак планете, док већи светски градови већ постоје у тродимензионалном приказу, па се чак можете и прошетати улицама и видети снимке. Програм је бесплатан.

Бесплатни програм за распакивање архива под називом Universal Extractor (http://legroom.net/software/uniextract). Наравно, може се одабрати српкси језик. Програм препознаје многе популарне формате архива: .RAR, .ZIP, .TARGZ итд., брз је и лак за коришћење. У ову сврху можете користити и бесплатни 7-Zip (http://www.7-zip.org/). Такође и он има сучеље на српском језику.

Ако вам се некад десило да не можете обрисати неку датотеку, јер се, жаргонски речено, систем заглупи, онда скините програм по имену Unlocker (http://ccollomb.free.fr/unlocker/#download). Можете одабрати да се убаци у изборник десног клика, а онда послати проблематични фајл у овај програм који ће открити који модул, процес или програм га је закључао, обуставити га, те нормално обрисати то што сте наумили. Напомена: неки антивирусни програми пријављују вирус, али програм је 100% чист.

Notepad++ (http://notepad-plus-plus.org/release/5.8.2) вам омогућава програмирање у многим језицима, подржава подразумевано обележавање бојом за разне прог. језике и нуди многе друге могућности. Приликом инсталације се не може одабрати српски, али након тога може се пребацити на наш језик у подешавањима. Имате избор између ћирилице и латинице.

Мозилин Тандерберд (http://www.mozillamessaging.com/sr/thunderbird/) служи за управљање налозима е-поште: Гуглова пошта, Јаху, МСН итд. Подешавања за сваки од налога добићете од свог добављача Интернета или када се пријавите на Гуглову пошту, Јаху итд.

Програм за преглед и основну обраду слика, XnView (http://www.xnview.com/en/download_nc.html). Подесите српски у подешавањима програма.

Програм за резање дискова под именом Ashampoo Burning Studio 10 (http://www.ashampoo.com/en/eur/pla/2610/Burning_Software/Ashampoo-Burning-Studio-10). Лак за коришћење, брз, једино није бесплатан. Можете га испробати месец дана (српски језик приложен је уз инсталацију).
Наслов: Одг.: Корисни програми са српским сучељем (интерфејсом)
Поруку послао: Самарџија у 4. 10. 2012. у 02.19
Ево једног занимљивог додатка за Microsoft Office 2010 (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=CFEC65B7-131C-440F-953F-43731FDABB8B&displaylang=srb) и 2007 (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=91426c33-ea45-482d-af08-cd8ea8cbfd53&DisplayLang=srb). Поред тога што преводи корисничко сучеље на српски језик омогућава и проверу правописа, такође могуће је и сортирање по азбучном редоследу.
Наслов: Одг.: Корисни програми са српским сучељем (интерфејсом)
Поруку послао: dexily у 13. 04. 2014. у 00.49
Spell је бесплатни програм за обраду текста  :)

Најважније могућности:

Подржани језици: српски (ћирилица и латиница), енглески.
НАПОМЕНА: По преузимању, треба покренути инсталацију и употребити следећи Серијски број: 100100Матична страница: http://spell.rs/ (http://spell.rs/)
Преузимање: http://spell.rs/downloads/setup.exe (http://spell.rs/downloads/setup.exe)