Аутор тема: Pre jedan sat ili pre jednog sata / pre jednog minuta ili jedan minut  (Прочитано 5799 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Лука

• Новајлија
  • *
  • Поруке: 14
  • Говорим: Њемачки и енглески језик
  • Родно место: Босна и Херцеговина
    • Српски ми је матерњи језик
Zdravo svima,

Zanimalo bi me šta je ispravno u sledećem kontekstu:

Poslednje ažuriranje: izvršeno pre jedan sat
Poslednje ažuriranje: izvršeno pre jednog sata

ili

Na mreži: pre jednog minuta / odnosno jedne minute
Na mreži: pre jedan minut / odnosno jednu minutu

Budući da predlog "pre" zahteva genitiv, jasno mi je da bi se u slučaju s nekim drugim brojem upotrebljavalo sata/minuta/minute (npr. pre dva sata / pre dva minuta / pre dve minute), ali me malo buni konstrukcija u kombinaciji sa brojem 1, stoga bih molio za pojašnjenje, jer bih rekao "pre minut/minutu sam stigao", nekako mi to zvuči prirodnije, ali ne mogu da dokučim u čemu je kvaka.

Zahvaljujem unapred.
Pozdrav,
Luka
« Последња измена: 2. 08. 2023. у 15.37 Лука »

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.847
Budući da predlog "pre" zahteva genitiv,

Ovo nije sasvim tačno: pre zahteva genitiv samo kad se argument odnosi na određen vremenski trenutak:

Pre februara. Pre utorka. Pre ponoći. Pre nove ere.

Međutim, kada je argument vremenski period u odnosu na sadašnji trenutak, izraz ostaje nepromenljiv (ne bih se usudio zvati tu konstrukciju "nominativom"):

Pre dan. Pre jedan dan. Pre godinu dana. Pre pola meseca. Pre jednu minutu. Pre nedelju dana.

Nisam siguran kako ove pojave tretira gramatika, ali nisu obične imeničke sintagme. Primeti da konstrukcija ostaje gramatična i kada se obrne redosled predloga i argumenta, što nije uobičajeno kod normalinih konstrukcija predlog+imennica:

Dan pre. Jedan dan pre. Godinu dana pre. Pola meseca pre. itd.

Ван мреже Лука

• Новајлија
  • *
  • Поруке: 14
  • Говорим: Њемачки и енглески језик
  • Родно место: Босна и Херцеговина
    • Српски ми је матерњи језик
Захваљујем. Збунило ме то што у речнику поред предлога стоји генитив у загради, али нисам могао да разјасним себи у чему је квака и да ли се можда у једној варијанти пре користи као прилог или не.

Углавном, потврђено ми је сад оно што сам и мислио да је тачно.

Захваљујем још једном.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
Можда ти је промакло, у РСЈ се сви предлози наводе с конгруентним падежом у загради.

На први поглед ми је деловало логично ово што Дуја каже, али ипак није ту посреди проста флексибилност позиције: у свим Дујиним примерима имамо чист прилог, за разлику од примера̂ с предлогом испред синтагме. Разликују се стога и значења. Дошли су пре годину дана не значи исто што и Дошли су годину дана пре/раније, будући да у другом примеру имамо нову референтну временску тачку у односу на коју се употребљава пре.

О овој теми смо, узгред, шире разговарали овде: https://forum.srpskijezickiatelje.com/index.php?topic=3692.0

Тагови: