Ја сам за то да се од нове школске године, 2011/12, лепо крене с новим правописом у школи. А остали га могу већ и сад примењивати (тако ја чиним).
Зоране, никако нисте у праву за акценте. Један акценатски систем свакако мора бити стандардан; као што је стандардна једна фонетика, морфологија, синтакса… А Вук–Даничићев је дуго био најраспрострањенији на с.-х. језичком подручју и имао је великог смисла. Сад је, истина, на апаратима. Али на апаратима је и огроман део свих осталих система, па то не значи да треба говорити „по правилима бабе Смиљане”. Наравно, најбитније је имати у виду да се стандардни језик не користи увек. У разговору са суграђанима, наравно, користиће се дијалекат, а још оправданије у фамилијарним приликама. У разним друштвеним групама користиће се социолекат (ту и жаргон) и то је потпуно природно. Али кад се стане пред камере, кад се узме перо у руке, друга је ствар.
(Ја сам, Зоране, у истом говорном типу као и ви — косовско-ресавском, само нешто северније. Овде је релативно установљено, неписаним правилима, да се у званичним приликама користи (побеограђени) стандардни акценат, а не дијалекатски, мада има изузетака.)