Веома занимљив текст. Доста тога сам научио.
Српски језик је веома богат и просто ми је криво када видим са каквим непоштовањем се људи према њему опходе. Ово кажем из разлога што олако узимамо туђе речи као своје, а своје речи потпуно заборављамо. Ова појава је веома изражена у медијском речнику. Некада су спикери морали одлично да познају српски језик како би водили неку емисију на радију или телевизији. Данас је ситуација потпуно другачија. У новом времену интернет информисања радио и телевизијске куће гледају "како да преживе" не придајући више завидан значај правилном изражавању у духу српскога језика. Никада ми неће бити јасно зашто је боље рећи "респектовати" а не "поштовати"? Можда због тога што енглеске речи изговорене на српском језику можда узвишеније звуче? Можда утичу на то да слушалац стекне утисак како је особа која изговара те речи веома еманципована?
Одувек сам волео да пишем ћирилицом и од ђачких дана ми је било чудно како то ми као народ имамо два равноправна писма, ћирилицу и латиницу, па још и наречја… Сматрао сам тада да смо ми јако богат народ у том погледу. Сада су ми мишљења одлутала много даље. Остао сам без текста када сам прочитао пасус о томе у наведеној литератури из прве поруке. Сви су се правдали да морају да пишу латиницом зато што су "изашли комјутери" и да на њима не може да се пише ћирилицом. А народ није имао појма шта су то комјутери, то су тада у њиховим очима биле јако паметне машине. Не знам, можда су и сада, с обзиром на ниво компјутерске писмености у Србији.
До сада нисам ни знао за појмове "пуризам" и "антипуризам". Међутим, сада бих могао да кажем да Србија као држава мора настојати да очува свој језик, а посебно ћирилично писмо, а да при томе може да усвоји само поједине стране речи. Те речи би биле оне стране речи које задовољавају претходно постављене критеријуме (у складу са критеријумима које је господин Прћић дао).
Иако сам се трудио да пишем у складу са званичном нормативистиком српскога језика верујем да сам направио много грешака, што граматичких, што правописних, што оних за које не знам којој категорији грешака припадају. Верујем да ћу овакве грешке мање правити уколико чешће посећујем овај форум.