Izabrao si nezgodne primere, ja sam pominjala položaj enklitike u samo jednom tipu rečenice, ne u celom jeziku.
Ipak, od rečenica koje si nabrojao, onu pod b ne bih napisala jer enklitika nema potrebe da ide iza glagola kad ispred tog glagola postoji reč ili sintagma na koju bi mogla da se nasloni, dok je poslednja rečenica kako treba, a i sam si je tako odredio, naposletku - kad se to već ne kosi ni sa kakvim pravilima, treba pisati onako kako govorimo, a ne izveštačeno.
U rečenici pod a nema potrebe da pomeraš enklitiku iza druge sintagme kad može da stoji i posle prve (mada to pomeranje nije zabranjeno), ali ako bi i tu upotrebio apoziciju, reči „sažeto i jasno“ postale bi prva sintagma posle rečenične pauze, i enklitika bi normalno došla posle te sintagme.
Dakle:
Pera Perić je sažeto i jasno uradio nešto. Milan je prvi stigao na cilj.
Pera Perić, naš drug, sažeto i jasno je uradio nešto. Milan, moj komšija, prvi je stigao na cilj.
Ali i:
Pera Perić, naš drug, uradio je nešto (zadatak) nekako (brzo i lako). Milan, moj komšija, stigao je prvi na cilj.
Suština: enklitika se u rečenici naslanja na prvu akcenatsku celinu s kojom je u smisaonoj vezi, pod uslovom joj u tome ne zasmeta neka pauza, oličena u interpunkcijskom znaku ili samo prisutna u govoru (npr. to je ono kad je subjekat predug da bi se izgovorio u istom dahu sa enklitikom koja bi došla posle njega, pa zato enklitiku pomerimo ka kraju rečenice, iza neke druge akcenatske celine).