Српски језички атеље > Језик је огледало душе

Из + разлог

(1/1)

Марина:
Пара ми уши оваква конструкција која је (мени се чини, не знам да ли сам у праву) све заступљенија: Улица је затворена из разлога асфалтирања, Из разлога недостатка свеобухватне литературе…

Сад појма немам ни како је правилно употребити из разлога у реченици, а све ме стра’  да се не испостави да је овакав спој још и правилан.

Nedda:
Asfaltiranje je očigledno uzrok što je ulica zatvorena, tako da bih ja uvek izabrala neki srećniji veznik, poput zbog. Ne verujem da je iz razloga nepravilno, ali istina je da malo para uši.

Зоран Ђорђевић:

--- Цитат: Nedda у 29. 09. 2018. у 13.35 ---Asfaltiranje je očigledno uzrok što je ulica zatvorena, tako da bih ja uvek izabrala neki srećniji veznik, poput zbog. Ne verujem da je iz razloga nepravilno, ali istina je da malo para uši.

--- Крај цитата ---
У праву си, све је заступљенија, преовлађује.
Имам утисак да се таква конструкција на неки начин сматра службеном, званичном. Обрати пажњу на наше политичаре, посланике у скупштини и друге. Увек, ал увек, кажу, на пример: Амандман треба/не треба прихватити из разлога што… Чак сам једом приликом чуо формулацију из разлога зато што. Нико више, кад говори званично, па чак ни пролазници кад их акетирају пред камерама, не кажу једноставно и нормално зато што, због тога што.
Не знам да ли сам у праву, шта други мисле?

J o e:
… или, не дај боже, јер.  [iznenadjen]

Rancher:
Јој, сад се сетих једне асистенткиње с факса и њене конструкције из разлога због тога зато што. Замало не свиснух.

Навигација

[0] Списак порука

Пређи на пуно издање