Pozdrav svima,
Pre nekoliko nedelja u Sarajevu na bankomatu podižem novac i kako je moja interakcija sa uređajima isključivo na Engleskom tako i tada izaberem jezik na kome razumem o čemu se zapravo radi na displeju.
No, tamo pored Engleskog stoji još nekoliko svetskih jezika i naravno, lepo i politički korektno napisano: maternji.
Ako izuzmemo sve ideološke aspekte i pogledamo isključivo sa naučne strane, kako se zove jezik kojim govorimo?
Mene su učili da je to srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski, mada meni lično precizniji naziv od trenutnih nekoliko kojima se svi na ovim prostorima služimo, to je i dalje neprecizan naziv jezika kojim govore u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Kosovu.
Engleski je uvek engleski, kao i španski ili portugalski, bez obzira na to gde ae govori i ko ga govori. Neko bi rekao da nije bitno, ali kako često komuniciram sa ljudima iz svih ovih zemalja, uhvatim sebe da svesno upotrebim "naš" za ime jezika kako bi svi bili zadovoljni, što samo po sebi nema nikakvog smisla ni logike.
Razumem da ovo pitanje najčešće podiže neprijatnu prašinu, ali ako bismo zaboravili na emocije i gledali na problem isključivo kroz nauku, koje bi bilo ime našeg (zajedničkog) maternjeg jezika?