И даље тврдоглаво остајем при ставу да се ћирилица међу обичним светом доживљава као писмо полуписмених. Кад се ради о појединцима, не мислим на службену упортебу. Сви јеловници, ценовници, цедуље "Одмах се враћам", "Локал у припреми"… пишу се латиницом. Да ли то људима који то пишу изгледа званичније, значајније, не знам. Знам само шта видим и нејасно осећам.
Зоране, мислим да ћемо се сложити да се најнепосреднији додир са стварно неписменим и полуписменим људима најчешће дешава у војсци. За време мог служења војног рока, а то је било тамо негде око 2003. године, полуписмени нису добро знали ћирилицу, док су са латиницом стајали одлично. Могу да је прочитају и разумеју, али не знају да напишу слово Ђ или Ж, муче се да се сете са које стране је квачица код Л, да ли је И или N, са које стране је трбух код Љ и Њ.
Један дежурни чете, иначе писмен, у дневном извештају, који је морао да буде написан ћирилицом, слова Ћ је писао као Ч´, са квачицом. Ваљда нека аналогија са Ć. Наравно, после се и сам себи смејао, али је признао да у моменту када је извештај морао да састави, а никога поред себе није имао, није могао да се сети како се пише слово Ћ.
У фирми у којој радим, радници у магацину без проблема све пишу на латиници, а са ћирилицом се муче. Опет око истих оних ствари, једном сам присутвовао дебати око тога да ли је квачица код Л са леве или са десне стране.
Ја данас тврдо стојим при убеђењу да је ћирилица одавно престала да буде доживљавана као писмо полуписмених и оних који су или прерано изашли из основне, или школу завршили у време Краљевине. Данас деца преко рачунара и мобилних телефона пре науче
ћирилицу него латиницу латиницу него ћирилицу.
Пример. Данас је интелигентној предшколској деци потребније познавање латинице, него ћирилице. Данас писмена предшколска деца не читају унапред букваре или књиге и часописе за децу у оноликој мери колико им је битније да знају да разликују on, off, reset, send, start, new, delete, ok, cancel или да на рачунару прочитају имена фајлова са филмовима или цртаћима које желе да пусте.