Аутор тема: B92: "Ćiriličari" izbacuju latinicu?  (Прочитано 28060 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже kriket

• Млађи члан
  • **
  • Поруке: 49
  • Говорим: Енглески
    • Српски ми је матерњи језик
B92: "Ćiriličari" izbacuju latinicu?
« Одговор #75 : 2. 11. 2012. у 23.34 »
Па управо тај "обичан свет" који пише то "одмах се враћам" и "локал у припреми" су ти исти полуписмени.

Твој "обичан свет" и "полуписмени" су једна те иста група људи.

Ван мреже Luče

• Староседелац
  • Поруке: 794
Одг.: B92: "Ćiriličari" izbacuju latinicu?
« Одговор #76 : 3. 11. 2012. у 09.17 »
Dragi drugari,

znate li na šta mene asocira ova naša priča — Dražava je prodala Kosovo, a mi treba da ginemo za njega. Možda je malo grubo poređenje, ali, otprilike, tako.

Slažem se sa BP, da je situacija "na terenu" u korist latinice, ali je to višedecenijski propust naše države, koja je izgubila konce po tom pitanju (kao i po većni drugih).

Spadam u kategoriju "običnog sveta", ali ne mislim da sam nepismena. Nisam ni antisrbista, niti pomodarka. Pišem latinicom, jer su u moje vreme to bila dva ravnopravna pisma, nije bilo ovakvih rasprava.

(Žurim na posao, pa otuda ovako štur post, na interesantnu temu.)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.857
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #77 : 3. 11. 2012. у 11.44 »
Па управо тај "обичан свет" који пише то "одмах се враћам" и "локал у припреми" су ти исти полуписмени.

Твој "обичан свет" и "полуписмени" су једна те иста група људи.
Eh, da. Ni meni nije jasna ova replika. Polupismena nisam, smatram se "običnim svetom" i pišem latinicom. A ponekad i ćirilicom, kad mi padne u tastaturu. Uopšte ne pravim razliku, niti unapred odlučujem kojim ću pismom pisati.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.255
« Одговор #78 : 3. 11. 2012. у 12.15 »
И даље тврдоглаво остајем при ставу да се ћирилица међу обичним светом доживљава као писмо полуписмених. Кад се ради о појединцима, не мислим на службену упортебу. Сви јеловници, ценовници, цедуље "Одмах се враћам", "Локал у припреми"… пишу се латиницом. Да ли то људима који то пишу изгледа званичније, значајније, не знам. Знам само шта видим и нејасно осећам.

Зоране, мислим да ћемо се сложити да се најнепосреднији додир са стварно неписменим и полуписменим људима најчешће дешава у војсци. За време мог служења војног рока, а то је било тамо негде око 2003. године, полуписмени нису добро знали ћирилицу, док су са латиницом стајали одлично. Могу да је прочитају и разумеју, али не знају да напишу слово Ђ или Ж, муче се да се сете са које стране је квачица код Л, да ли је И или N, са које стране је трбух код Љ и Њ.

Један дежурни чете, иначе писмен, у дневном извештају, који је морао да буде написан ћирилицом, слова Ћ је писао као Ч´, са квачицом. Ваљда нека аналогија са Ć. Наравно, после се и сам себи смејао, али је признао да у моменту када је извештај морао да састави, а никога поред себе није имао, није могао да се сети како се пише слово Ћ.

У фирми у којој радим, радници у магацину без проблема све пишу на латиници, а са ћирилицом се муче. Опет око истих оних ствари, једном сам присутвовао дебати око тога да ли је квачица код Л са леве или са десне стране.

Ја данас тврдо стојим при убеђењу да је ћирилица одавно престала да буде доживљавана као писмо полуписмених и оних који су или прерано изашли из основне, или школу завршили у време Краљевине. Данас деца преко рачунара и мобилних телефона пре науче ћирилицу него латиницу латиницу него ћирилицу.

Пример. Данас је интелигентној предшколској деци потребније познавање латинице, него ћирилице. Данас писмена предшколска деца не читају унапред букваре или књиге и часописе за децу у оноликој мери колико им је битније да знају да разликују on, off, reset, send, start, new, delete, ok, cancel или да на рачунару прочитају имена фајлова са филмовима или цртаћима које желе да пусте.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.426
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
« Одговор #79 : 3. 11. 2012. у 12.16 »
Ја сам крив. Употребио сам појам "обичан свет", а нисам објаснио шта под тим мислим. То би, најпре,  могао да буде просечан Србин, који није вичан компјутеру (Бруни и Луче одмах испадају из тога), чита у просеку једну књигу за три године, ("Зашто неко мора да чита, кад може само да гледа": Д. Радовић) и миче уснама кад сриче поруку са мобилног.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #80 : 3. 11. 2012. у 12.21 »
Цитат
У фирми у којој радим, радници у магацину без проблема све пишу на латиници, а са ћирилицом се муче.
Да ли би се онда сложио са мишљењем, и то сам још давно износио, да се латиница доживљава као службено писмо, макар и за оно "Vraćam se odmah", а ћирилица као приватан ћеф.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.245
« Одговор #81 : 3. 11. 2012. у 12.37 »
Стање у настави је овакво: ђаци ћирилицу углавном добро знају (око 5% не зна до половине слова), осим велико писано Ђ и Ћ и још понеко велико писано слово, а у латиници најчешће не знају z, ž, dž, đ, ć; у писаној латиници не знају велика слова.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #82 : 3. 11. 2012. у 18.31 »
Могу ли ја да закључим овако — ако користим латиницу нико ми неће приговорити, али ако пишем ћирилицом, то већ може да се протумачи као политички став?

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.857
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #83 : 3. 11. 2012. у 18.32 »
Могу ли ја да закључим овако —  ако користим латиницу нико ми неће приговорити, али ако пишем ћирилицом, то већ може да се протумачи као политички став?
Тако некако. Нажалост, за такво стање има исувише криваца који су деловали исувише дуго, од којих неки наводно у име "заштите ћирилице", а само су постигли контра-ефекат…
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Миланче

• Староседелац
  • Поруке: 320
  • Родно место: Петроварадин
« Одговор #84 : 3. 11. 2012. у 18.54 »
Стање у настави је овакво: ђаци ћирилицу углавном добро знају (око 5% не зна до половине слова), осим велико писано Ђ и Ћ и још понеко велико писано слово, а у латиници најчешће не знају z, ž, dž, đ, ć; у писаној латиници не знају велика слова.
Ја бих и додао велико и мало латинично слово S и Š. Готово оба слова пишу као штампана латинична.

Тагови: