Српски језички атеље

Српски језички атеље => Граматика => Тему започео: Бруни у 15. 10. 2012. у 20.32

Наслов: Oddrndati
Поруку послао: Бруни у 15. 10. 2012. у 20.32
Sad se nešto zezah sa ovim decama na njikipediji, pa dođoh u nedoumicu: ako se kaže raditi pa odraditi, kako se kaže za drndati? Drndati pa odrndati ili oddrndati? Je l’ se ponavlja ovo D? Meni se čini da ne treba, ali nisam sigurna…
Наслов: Одг.: Oddrndati
Поруку послао: Шоми у 16. 10. 2012. у 09.58
Одрндати.

Кад сам видео наслов теме у последњим порукама, помислио сам да неко пита за транскрипцију с италијанског. [lol]
Наслов: Одг.: Oddrndati
Поруку послао: Duja у 16. 10. 2012. у 10.51
Grupa dd (kao i, naravno, dt) se redovno jednači. Nije uvek lako razlučiti kada je prefiks o- a kada od-, ali HJP navodi da je npr. odeliti < od + deliti; odati < od + dati.
Наслов: Одг.: Oddrndati
Поруку послао: Dacko у 19. 10. 2012. у 17.44
Grupa dd (kao i, naravno, dt) se redovno jednači.
Enklitika bi morala da se izmesti:
Grupa dd (kao i, naravno, dt) redovno se jednači.  ;)
Još tačnije bi bilo napisati da se grupe dd i dt po pravilu jednače, jer P10 u tačkama 20b i 25b navodi kao izuzetke neke novije složenice, na primer poddijalekat, podtekst, podtip. U njih, doduše, ova Brunina nedoumica ne spada, i prilično me je iznenadilo to pitanje jer nema izuzetaka na spoju „od“ plus „reč koja počinje na d“, niti je u pitanju neka karakteristična zabuna, nego je to verovatno posledica prevelikog razmišljanja, kad čovek načas posumnja u sopstveni osećaj.
Наслов: Одг.: Oddrndati
Поруку послао: Duja у 19. 10. 2012. у 18.16
Enklitika bi morala da se izmesti:
Grupa dd (kao i, naravno, dt) redovno se jednači.  ;)

…osim ako prvo ne dovršiš rečenicu pa se vratiš da dodaš sadržaj u zagradi. ;)

Još tačnije bi bilo napisati da se grupe dd i dt po pravilu jednače, jer P10 u tačkama 20b i 25b navodi kao izuzetke neke novije složenice, na primer poddijalekat, podtekst, podtip.

Da, njih sam se i ja setio naknadno, što moj odgovor čini nepotpunim, ali pošto nisu direktno relevantne za Brunino pitanje, mrzelo me da se korigujem.
Наслов: Одг.: Oddrndati
Поруку послао: Dacko у 19. 10. 2012. у 18.45
Tek da se zna, ovo sam dodala samo radi publike (dobro, malčice i zato što je ovo jedini forum gde smem da cepidlačim).  Ipak će neko kad-tad citirati i taj tvoj post u nekoj raspravi pa je bolje da pročita objašnjenje o naknadnom ubacivanju sadržaja u zagradi nego da misli: Duja piše enklitiku posle zagrade, znači mogu i ja.  Nekom drugom će se pak ova tema pojaviti u pretrazi koja nema veze sa Bruninim pitanjem, ali ima sa grupama dd i dt generalno, pa je bolje da ima potpunu informaciju. Nije mi bio cilj da tebe ispravljam, pošto se ionako s tvojim stavovima o jeziku najčešže slažem, samo što mi je bez veze da po raznim temama ostavljam postove u stilu +1.  :hehe:
Наслов: Одг.: Oddrndati
Поруку послао: Duja у 19. 10. 2012. у 19.06
Ma sve OK, nisam se ni osetio prozvanim. Cepidlači slobodno ;)