Аутор тема: Osvežavajuć  (Прочитано 4063 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.847
Osvežavajuć
« : 28. 07. 2013. у 17.25 »
Video sam ovako nešto (Taj događaj nije bio ?ohrabrujuć), čini mi se, na Diskaveriju, a oni mi baš i nisu merilo prevodilačke slovesnosti (naprotiv). Imaju li, dakle, u opštem slučaju pridevi na -ući (po obliku isti kao glagolski prilog sadašnji) oblik neodređenog vida na -uć? Meni to baš i ne zvuči dobro (tj. na granici je gramatičnosti). Naravno, imamo moguć i njegove derivate, ali se on odavno osamostalio kao zaseban pridev.

Ван мреже Father Jape

• Староседелац
  • Поруке: 916
  • ˌfɑːðə ˈdʒeɪp
  • Родно место: Beograd
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Osvežavajuć
« Одговор #1 : 28. 07. 2013. у 18.17 »
Što se mene tiče, apsolutno. Čudno mi je što uopšte pitaš.   :-/ [neznam]
Dictionaries are like watches, the worst is better than none, and the best cannot be expected to go quite true.
– Samuel Johnson

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
« Одговор #2 : 28. 07. 2013. у 18.29 »
Џо и ја смо разговарали негде на ту тему (покушаћу да нађем), и закључили смо да у предикативу ипак иде неодређени вид. Клајн то такође наводи у својој граматици. Мени такође само тако граматично звучи. Исто као напитак је освежавајућ итд. *Тај догађај је био охрабрујући? Мени то нимало не звучи.
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Велики модератор
  • Староседелац
« Одговор #3 : 28. 07. 2013. у 18.38 »
Ипак је ово била приватна преписка између Џоа и мене. Ево релевантних одломака:

Цитат: Шоми
[…] [М]огу ли попридевљени глаголски прилози садашњи имати краћи облик[?] Читао сам код Стевановића, помиње то у другој свесци, т. 684—688 […], читао о творби ових придева у првој свесци, т. 674, али и даље не могу да разлучим. Код Станојчића и Клајна има само нешто штуро, по хрватским граматикама нисам гледао. Елем, по правилу придеви на -ски, -ћи, -шњи, -ји и -њи имају само одређени вид, а Стев. у другој свесци у нареченим тачкама издваја врућ, могућ итд., који су друкчије постали у току развоја језика него јахаћи, шиваћи и њима слични. […]

Дакле, могу ли се користити краћи облици оваквих придева иза копулативних глагола, глагола бити и без именице у предикту, нпр. То је био храбар и задивљујућ потез, по узору на могућ, или ту ипак иде само одређени вид, пошто се примењује горње правило (иако први придев, храбар, стоји у неодређеном виду, што мислим да нема неке везе)?

Цитат: Џо
Могу имати неодређени облик, каже Клајн, који, иначе, побија Стевановићеву тезу да су то попридевљени глаголи; он тврди да је у питању суфикс -ћ(и). Неодређени вид долази код придева који се не могу директно мотивисати презентом глагола (врућ чај није онај који ври), а примећује да су придеви у предикативу застрашујућ, изненађујућ, задивљујућ сумњиве правилности, али да потврђују да у предикативу не може стајати одређени вид.

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.847
« Одговор #4 : 28. 07. 2013. у 19.10 »
Мени такође само тако граматично звучи. Исто као напитак је освежавајућ итд. *Тај догађај је био охрабрујући? Мени то нимало не звучи.

Taj stav mi nije odgovarajuć… [neznam]

Meni ne zvuči kako god okrenem. Neodređeni štrči samim svojim oblikom, a određeni svojom prividnom određenošću gde joj mesto nije.

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Велики модератор
  • Староседелац
« Одговор #5 : 28. 07. 2013. у 19.26 »
Право да ти кажем, ја сам питање поставио Џоу (било је то средином 2011) јер се моје језичко осећање није поклапало са ониме што сам виђао у граматикама. Тада још нисам био набавио Клајнову Творбу, па ми је Џо помогао с наводом одатле. Мени је граматичан само неодређени вид, а Клајн управо и каже да тако и треба (став је одговарајућ = дечак је паметан ~ *став је одговарајући = *дечак је паметни).

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
« Одговор #6 : 28. 07. 2013. у 19.51 »
Taj stav mi nije odgovarajuć… [neznam]

Ja sa Ovaj napitak je vrlo osvežavajuć nemam nikakav problem; štaviše, vrlo osvežavajući mi ne bi zvučalo gramatično. S druge strane, Taj stav mi nije odgovarajuć ni meni ne zvuči baš kako treba, ali problem je sa tim pridevom što je on samim značenjem u neku ruku određenog vida (otprilike, jedan je stav koji je odgovarajući). U tom smislu, ne slažem se sa Šomijem da je Stav je odgovarajući negramatično.

Тагови: