Аутор тема: Elena  (Прочитано 2845 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 1.276
  • Говорим: енглески
  • Родно место: Златиборски округ
    • Српски ми је матерњи језик
Elena
« : 24. 01. 2013. у 10.44 »
Елена и Елејна? У серији изговара другу варијанту. Можемо ли тако да пренесемо, или је боље да се водимо тиме што и ми имамо ово име? Прћић нема ову одредницу.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
Одг.: Elena
« Одговор #1 : 24. 01. 2013. у 11.42 »
Pogledaj još jednom pravilo za /ei/.

Ван мреже Father Jape

• Староседелац
  • Поруке: 915
  • ˌfɑːðə ˈdʒeɪp
  • Родно место: Beograd
« Одговор #2 : 24. 01. 2013. у 11.46 »
A koja je serija u pitanju?

U principu, mi imamo dugu tradiciju pojednostavljivanja engleskog diftonga, pa koristimo naš monoftong u imenima poput Regan, Tven, Šekspir, Vegas, Kembridž, Vels itd. Plus, tako se zadržava u ovom slučaju sličnost sa pisanim oblikom. Tako da bih se ja opredelio za Elena. E sad, da li Eléna ili Èlena (ili Ȅlena), to je druga stvar.

EDIT: Upade Stoundar dok sam kucao.
Dictionaries are like watches, the worst is better than none, and the best cannot be expected to go quite true.
– Samuel Johnson

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
« Одговор #3 : 24. 01. 2013. у 11.49 »
Taj diftong se pojednostavljuje samo u imenima porijeklom iz drugih jezika ako se izvorno pišu sa E, da ne bi došlo do izobličavanja.

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 1.276
  • Говорим: енглески
  • Родно место: Златиборски округ
« Одговор #4 : 24. 01. 2013. у 12.11 »
Цитат
Овај глас се увек транскрибује као /еј/, осим ако се ради о неком гласу из другог језика адаптираном у енглеском и представљеним словом /е/, када би га према слову требало представљати као /Е/. Преношење овог гласа као /е/ или као /е/ данас се сматра застарелим.
Мора да се пријављује на сајт да би се приступило Правопису. :blush: Значи, може само Елена, пошто је име у енглески дошло из италијанског односно шпанског, а? Хвала обојици! :)

Тагови: