Tо је само једно агресивно мишљење, које сва друга проглашава необразованошћу, а само је далеко од науке и води неразумевању.
Naprotiv, to je upravo kritika jednog drugog agresivnog mišljenja, a reč je o tzv. "deklaracijama" i "saopštenjima" tzv. Srpske akademije
nauka i umetnosti, i drugih samozvanih "naučnika", koja sva druga proglašava neobrazovanošću, a sâmo je daleko od nauke i vodi nerazumevanju.
Говори ли ико шопски и којим од двадесетак њихових варијанти, због чега се у неким случајевима ни међусобно не споразумевају баш лако. Немају један стандардизован језик и то је проблем. Кад је после Првог светског рата створена Албанија смишљен је и албански језик, са својим стандардом, јер се без тога њихова племена нису међусобно разумела.
Šopi uistinu nemaju jedan standardizovani jezik. Ne znam da li to jeste "problem" — najviše što mogu da konstatujem je da ga nemaju jer politički nisu nikad bili ujedinjeni i nisu stvorili državu Šopiju, u kojoj bi bilo bitno da stvore standard i komuniciraju. S obzirom da, kako danas stvari stoje, Šopi iz Pirota i Šopi iz Sofije nemaju preterane potrebe da komuniciraju, ne vidim ni problem. Albanci su, pak, stvorili državu i smislili standardni albanski, kao što smo i mi standardni srpsko-hrvatski, te srpski, te
njina i naša plemena imaju na čemu komunicirati.
Problem u komunikaciji između tebe i nas nastaje kad osoba A na standardnom srpskom kaže "psihološkinja je rekla", i gle čuda, svi je standardnogovoreći Srbi razumeju. Mi odričemo pravo osobi B da kaže "ne, kaže se
psiholog je rekla", upravo iz razloga što smo svi odlično razumeli osobu A. Dok je, možda, nisu razumeli standardnogovoreći Albanci ili Šopi, za šta nas savršeno zabole.
А неко би да се српски језик креће у обрнутом смеру. Зато сам уверен да стандардни језик са свим својим правилима мора да постоји, а не да се прави конгломерат у коме „погрешно“ не постоји.
I ja sam uveren da standardni srpski postoji i da je poželjno da postoji sve dok postoji srpski jezični prostor, samo se ne slažem o količini "pravila" koja treba da bude ugrađena u dotični jezik, a konsekventno i o količini "pogrešnog" koja u njemu nije dopuštena, te o tome ko treba da sudi o "pogrešnosti" pojedinih konstrukcija.
Konačno, na komunikativnom nivou, rekao bih da su svi učesnici u ovoj diskusiji koristili uglavnom standardni i veoma "pravilan" srpski, mada je kao rezultat količina razumevanja između tebe i nas bila dosta niska.