Најновије поруке

Странице: [1] 2 ... 10
1
Прозодија / Одг.: Акценатски монструми
« Последња порука Rancher 15. 11. 2017. у 00.16 »
Трансферчина.
4
Читам данас један коментар на чланак http://www.politika.rs/scc/clanak/390119/Peti-oktobar-mislim на сајту "Политике".
Писан је у супротности са свим правилима правописа, али човек је рекао све што је хтео:

najtuzniji dan u srbiji,srbin ide na srbina.opet nam se to desava.ali to evropljani i zele.moram da priznam da sam bio ne protiv slobe vec protiv njegove mire i njenog jula.igrom slucaja radio tada sam radio za firmu iz beograda koje je nesto radilo za vojsku i policiju SCG,i imao sam prilike da upoznam mnoge generale iz R.Srpske.tako sam pitao jednog generala koji je sada u hagu sta ce biti sa nama,njegov odgovor je bio da je narod prost i da dobija krive informacije sto ce dovesti do unistenja srbije.i bio je upravu.ljudi koji su dosli na vlast su bili svi do jednog placenici,i tek kasnije sam shvatio da je sloba bio mala maca za njih.zato nam se sada desava da narod odlazi iz srbije i to u kolonama,ali to politicare ne brine,vazno je da se oni nafatiraju,to je opet cilj.zao mi je srbije,ali mozda nismo bolje ni zasluzili,jer kakav je narod takva je i vlast.pozdrav iz inostranstva.

Понављам питање од пре десет година: чему служи правопис?
5
Правопис / Одг.: Бројеви словима
« Последња порука Зоран Ђорђевић 2. 11. 2017. у 13.58 »
Je li nekad bio propis da se umjesto razmaka piše tačka?
Не знам како је сада, некад се после хиљада писала тачка, а после милиона запета.
Ја питам друго, зашто се и даље износ словима пише без размака?
6
Правопис / Одг.: Бројеви словима
« Последња порука delboj 2. 11. 2017. у 12.27 »
Je li nekad bio propis da se umjesto razmaka piše tačka?
7
Правопис / Бројеви словима
« Последња порука Зоран Ђорђевић 1. 11. 2017. у 22.53 »
Питам сад оно мало вас који су још активни на форуму оно исто што сам питао и пре десет година.
Да ли је ико икада видео пропис, макар интерни, по коме се број словима пише без размака. На пример, број 2 546 789 на уговорима, чековима и сличним документима пишу: двамилионапетсточетрдесетшестиљадаседамстоосамдесетидевет. Чак и сад, кад се све пише на компјутеру и кад нема шансе да се у један размак удене било шта што ће променити износ.
Мени је то апсолутно блесаво, непотребно, непрегледно, неписмено и ружно. Чик нек неко неком интервенцијом измени бројну вредност овако прегледно написаног броја: два милиона петсто четрдесет шест хиљада седамсто осамдесет девет.
То је стари чиновнички фазон који се и даље држи, а нико се не усуђује ни да га критикује, а камоли да га забрани. Ја бих га забранио, и то на неки начин спада у ону недавну расправу.
8
Језик је огледало душе / Одг.: Сад је јасно
« Последња порука Father Jape 1. 11. 2017. у 12.45 »
9
Морфологија / Одг.: Аутомобили у акузативу
« Последња порука abzec001 31. 10. 2017. у 15.42 »
Џапе, најзад си цитирао и домаћег аутора, али цитат нема везе са нашом темом, сем уопштено, а како су Милошевићеви ставови по овом питању добро познати, јасно је на кога се цитат односи. Да ли си ти то прави језикословац, научник, кад толико ниподаштаваш колеге, барем оне који не мисле као ти?  Склон си филозофирању. Није то лоше, мада у овом случају умотавање у филозофске папире не користи ни теби ни другима, поготово ако је теза да је нешто у једном случају добро, а у другом погрешно. Или јесте у складу са стандардом или није. Снајка не може да буде мало трудна – јесте или није.

10
Морфологија / Одг.: Аутомобили у акузативу
« Последња порука abzec001 31. 10. 2017. у 12.25 »
Niko nije dao mandat SANU da arbitrira, a to što se neko od njenih saradnika osetio prozvanim da na ovaj način “preseca” legitimnu društvenu debatu može da okači mačku o rep. Doduše, vidim da se primaju mase.

Ако САНУ нема мандат, ко има? Имаш ли некога на уму? Такође испада да дебата још увек траје. Како су  онда психолошкиња и друге „шкиње“ већ стандардизоване? И ко је ту смејурију могао да стандардизује, ако не Одбор за стандардизацију, а он је, видели смо, против те накараде. Многи „стандардноговорећи“ Срби разумеју многе речи које нису стандардне, па и ове измишљене, али их не користе јер нису стандардне. То што их разумеју нипошто не значи да их треба стандардизовати.

Шопови, као и низ других народа немају државу, али то не значи да немају потребе да се међусобно боље разумеју. Пут до тога је, разумљиво, стандардизација језика али она изостаје, јер нема силе која би је покренула и организовала – државе. А ми имамо државу, имамо и стандард, али имамо и оне који покушавају да тај стандард разводне настојећи да у њега угурају све и свашта, а укидајући или негирајући правила.

Особа Б не каже ни „психолошкиња је рекла“ ни „психолог је рекла“. Обе варијанте су идеје особе А, под геслом: ако не прође прва, проћи ће друга. Али десило се треће: на Одбору није прошла ниједна. А особа Б, иначе, каже: „психолог Мица Мицић је рекла“.

Ако стандард не прописује све, понегде уз дозвољене варијанте, већ било шта оставља било коме на вољу, онда губи смисао, нема га. А о погрешности или разилажењу са страндардом суди онај ко је правило и утврдио, ко би други! Као што закон тумачи орган који га је донео. Остали о томе могу да имају своје мишљење као ви и ја. Пао ми је камен са срца јер смо се сагласили да стандардан српки језик постоји, с тим што ја верујем да је количина разумевања међу нама била изузетно велика. 
Странице: [1] 2 ... 10