Најновије поруке

Странице: 1 ... 9 [10]
91
Семантика и етимологија / Одг.: Лепиња
« Последња порука Piripi 16. 07. 2017. у 17.28 »
Хвала!
92
Језик је огледало душе / Одг.: Žitelji i građani
« Последња порука Зоран Ђорђевић 16. 07. 2017. у 16.41 »
Прво. Добро ти нама дошао, трудићемо се да ти помогнемо колико можемо. Овде има и професионалаца —  професора српског и лектора  који су компетнтни за стручна објашњења.

Друго. Житељ је широка, општа одредница. Често се каже: Житељи Вождовца, Миријева, Звездаре… (то су називи неких општина у Београду) имали су проблема са водом (измишљам због конструкције реченице).

Треће. Ћирилицу можеш да наместиш тако што прво кликнеш десним на оно En доле десно, па онда у settings, па ту кликнеш на Add и кад ти се појави списак свих могућих језика одабереш онај који ти треба. Потврдиш са OK.
93
Семантика и етимологија / Одг.: Лепиња
« Последња порука Father Jape 16. 07. 2017. у 16.04 »
mađ. lepény

To vele i HJP i Skok.
94
Семантика и етимологија / Лепиња
« Последња порука Piripi 16. 07. 2017. у 15.43 »
Добар дан!

Одакле реч "лепиња" води порекло?  У Узбекистану имају "лепјошке", диче се њима и тврде да је реч из њиховог језика (узбечког), а мени звучи као да је словенског порекла и да има везе са глаголом "лепити".
 [cesh]
95
Језик је огледало душе / Žitelji i građani
« Последња порука krstarica 15. 07. 2017. у 23.14 »
Pozdrav svima iz Turske, vec 4 godine ucim i unapredjujem jezicke vestine po vasem prelepom jeziku koliko budem mogao :) tako da imam i ja pitanje o tome sto divanite..
Dakle, i mene kopkaju te reci tj zitelj i gradjanin. Sta je razlika izmedju zitelja i gradjanina ? Dosta sam precesljao raznorazne forume i clanke a podrobno objasnjenje ne postoji ili negde definisano s kojim nisam se upravo susreo.. Premda sam zapratio sve sto se napisalo ovde a nisam se prosvetlio o temi :)

Usput ,smem li da na latinicnoj tastaturi ukucam usled toga sto nemam pojma kako se namesti cirilica u komp-u?valjda se ne podrzi

Hvala unapred.
96
Семантика и етимологија / Одг.: "Кренути" и "почети"
« Последња порука Duja 11. 07. 2017. у 17.55 »
Jesu zamenljivi u mnogim kontekstima; međutim, ja osećam krenuti kao više razgovornu varijantu. U formalnijem tekstu, upotrebio bih je u kolokaciji s glagolima kretanja i uopšte, fizičke radnje (krenuo je da pada) ali ne i apstraktnijim (počeo sam da čitam/odgovaram). Dalje, krenuti se može upotrebiti da označi samo nameru (krenuo sam da ga bijem), dok početi zaista označava da je radnja otpočela (počeo sam da ga bijem).
97
A što ne bi pretpostavio da su Srbi iz Hrvatske ili Srbi iz Vojvodine (koja je jelte tek stotinak godina deo Srbije)?

Негде сам у овој расправи поменуо да у одредници Србијанци прсте има Царска и Краљевска Монархија, односно њен утицај, па сам веровао да ће бити јасно да је прича о „ауторким правима“ БиХ само шала, а Зоран је детаљно и прецизно објаснио тај утицај К унд К.

Шала има образложење у томе што се одредница Србијанци чује углавном у БиХ. У Хрватској (Далмација, Лика, Кордун, Истра…) каже се Срби, без обзира на некадашњи утицај Österreich-а, као уосталом и у Војводини, сем можда од људи досељених од 1991. наовамо, Но досељеници полако схватају да су сада и они ти Србијанци, па мењају језичке навике.
 
98
Кренути може скоро увек да се употреби у смислу почети, али обрнуто не може увек.
99
Семантика и етимологија / "Кренути" и "почети"
« Последња порука Duja 10. 07. 2017. у 13.25 »
С мејла:
Цитат
Када користимо глаголе "кренути" и "почети"?
Да ли кажемо "кренуо сам да говорим" или "почео сам да говорим"; "да кренем" или "да почнем" (да одговарам)?
100
- Питао сам те, рецимо, како то да Босанци желе да се њихов језик зове бошњачки, а Бошњаци босански, а ти кажеш: „Па то се не може ни објаснити“. Ако ти не можеш има ко може. Потруди се да сазнаш кад већ расправљаш на ову тему.
Па ко може то објаснити? И какви Босанци? Шта подразумијеваш под Босанцима? Званично, у Федерацији су измислили националну мањину Босанце да би се у локалним скупштинама кандидовали као припадници националних мањина и примали посланичке плате. И тамо се муслимани углавном изјашњавају да говоре босанским језиком, без обзира како се национално изјашњавају. Муслимани неће да им се језик зове бошњачки, него је то термин на коме данас инсистирају Срби, пошто се не смије допустити употреба назива босански језик јер би он водио према укидању српског језика… А то како муслимани (без обзира да ли се изјашњавају као Бошњаци или Босанци) желе да им се зове језик и не може нико објаснити.

Цитат
- На моју тврдњу да други народи немају проблема као Срби, јер имају исту реч за означавање припадност и нацији и држави, ти кажеш: „Није тачно, има још народа који имају двије ријечи за то“, а то си тврдио и који пост раније. Утерујеш ме у лаж, а ничим не доказујеш ни моју „неистину“, ни своју „истину“, као што не наводиш ни било какав пример!
Навео сам да имају Руси. Колико се сјећам, негдје је на овом форуму било говора о томе и мислим да је било још примјера из других језика, али не могу то сад да нађем.

Цитат
- Рекао сам да су житељи БиХ аутори израза Србијанац, а ти одговараш: "Нису житељи БиХ измислили Србијанце“. И толико. А ко, по теби, јесте измислио? То мораш да кажеш кад већ тврдиш да Босанци нису. Ако имаш шта да кажеш.
Зна се ко је то измислио, то је историјска чињеница. Нема ту шта да се објашњава.

Цитат
- На моју констатацију да не објашњаваш шта по вама подразумева израз Србијанац и како га доживљавате у РС, што си раније помињао, ти имаш соломонско образложење: „Не објашњавам како то овдје доживљавамо зато што сматрам да објашњење тога није за овај форум“. Хе, хе, хе, па како то само смисли?
Па шта хоћеш да ти кажем? Да пишем које негативне конотације са собом носи термин Србијанац? Било би можда и увредљиво.

Цитат
- Ја рекох да староседеоци у Србији могу да буду само Срби (да не кажем Серби), а никако Србијанци, а ти и то „побијаш“ на уобичајен начин: „Са тачке гледишта становника Републике Српске то не може да буде тачно“. Е јеси ми доказао!!!

Итд.
Па наравно да не може да буде тачно. Логично је да становник Републике Српске старосједиоцима у Србији сматра Србијанце, а Србима досељенике (с других простора на којима су живјели Срби) и њихове потомке.
Странице: 1 ... 9 [10]