Најновије поруке

Странице: [1] 2 ... 10
1
Граматика / Одг.: Slaganje u broju i "mnogo"
« Последња порука alexl јуче у 11:20 »
Бунило ме то што, чини ми се, често употребљавам ову варијанту:
Много деце не познаје своје очеве.
и она ми се учинила погрешном у једном тренутку. "Проблем" је што ми не изгледа нити увек исправна нити увек погрешна, него некако зависна од контекста. Можда сам несвесно прихватио мало лабавија правила конгруенције из неких других језика.
2
Језик је огледало душе / Одг.: Сад је јасно
« Последња порука Belopoljanski 20. 10. 2017. у 22.58 »
Све је то "везивање за мрца". Сврха језика је дељење знања, искуства и идеја зарад личног и општег напретка, није му сврха ни орвеловско програмирање људи ни алиби за неговање племенског поноса и изолованости. Људи новог света треба да усавршавају изражај и комуникацију на онај начин како ће боље разумети што већи број осталих људи и себе учинити разумљивим њима. Међутим, док се дешава револуционарни силазак са грана, већина и даље остаје на њима а поражавајуће висок број најутицајнијих време проводи у рату око бесмислено детаљног уређивања правила како треба скакати с једне на другу.
3
Граматика / Одг.: Slaganje u broju i "mnogo"
« Последња порука abzec001 20. 10. 2017. у 20.06 »
Шта те буни, Алексеј, кад су ти обе варијанте исправне?
4
Морфологија / Одг.: Аутомобили у акузативу
« Последња порука abzec001 20. 10. 2017. у 20.01 »
Како се понашају називи марки неких аутомобила у акузативу кад је ријеч о категорији живог и неживог? Нешто ми ту није баш јасно. Нпр. голф, ауди, рено?

А да су то особе, акузатив би био Голфа, Реноа, Аудија, Комбија
5
Језик је огледало душе / Одг.: Сад је јасно
« Последња порука abzec001 20. 10. 2017. у 18.37 »
Да ли струка ослушкује језик народа и промене (ако их има) које се у њему догађају, па их онда стандардизује или, без обзира на стање у говорном језику, смишља како би нешто требало да се каже, какав акценат и род да има, па то онда натура снагом језичких прописа?

Живео сам у убеђењу да сумње нема, да струка стање из језика претаче у  правила, али онда се појави Правопис који из основе пољуља то моје убеђење. Затим почне и натурање „родно сензитивног језика“ и смишљање разних психолошкиња, биолошкиња итд што ме је навело да се запитам да ли је оно што се некад учило имало смисла, да ли је то било наука или је наука ово ново?

А онда ми је одлука Одбора за стабдардизацију САНУ, објављена, незнано зашто, са великим закашњењем што је допринело распиривању страсти, мало вратила веру у струку.
6
Језик је огледало душе / Одг.: Сад је јасно
« Последња порука abzec001 20. 10. 2017. у 17.40 »
A da li je standardizovan oblik pušačica?

Да не мислиш на пушику?
7
Језик је огледало душе / Одг.: Сад је јасно
« Последња порука Father Jape 19. 10. 2017. у 23.28 »
8
Језик је огледало душе / Одг.: Сад је јасно
« Последња порука Belopoljanski 19. 10. 2017. у 21.07 »
A da li je standardizovan oblik pušačica?

Траже се "родно сензитивни" изрази за речи попут: убица, криминалац, злочинац, педофил, имбецил, ретард, лењивац, ленштина, пропалица, сивоња, муфљуз…

Глупости. Као да нам језик већ није довољно и ружан и компликован.
9
Језик је огледало душе / Одг.: Сад је јасно
« Последња порука Belopoljanski 19. 10. 2017. у 20.54 »
http://www.danas.rs/drustvo/rodna_ravnopravnost.1186.html?news_id=359584&title=Za%C5%A1to+SANU+bri%C5%A1e+%C5%BEene+iz+jezika

Са једне стране нападају Одбор за стандардизацију за некакво насиље над језиком и природним променама у њему, а са друге стране признају да те природне промене и не постоје, већ путем својих идеолошких организација већ 20 година покушавају да мењају језик "одозго" пара-институционалним методама.

Понекад је довољно и погледати КО говори оно што говори. Идеологија родне сензитивизације језика некако увек иде руку под руку са трибинама о српским злочинима, признавањем Косова, десрбизацијом Војводине, укидањем Републике Српске итд.
10
Морфологија / Одг.: Аутомобили у акузативу
« Последња порука mmalinovski 19. 10. 2017. у 18.24 »
akuzativ: Golf, Reno (kao pano), Audi (kao kombi)
Странице: [1] 2 ... 10