Српски језички атеље > Морфологија

Женски облици презимена и занимања (по ко зна који пут)

(1/12) > >>

Зоран Ђорђевић:
Извор, сајт РТС-а

Оно црвено је стари проблем који никако да решимо.
Оно плаво није новинарска грешка, него најновија банкарска фора.
До сада је то била услуга, што и јесте, али моја инжењерска логика друкчије схвата појам "производ".
Као кад би сад ГСБ увео нов "производ" — посебне службенике који на станицама помажу бакицама да уђу и изађу из аутобуса. :) БТЊ, могла би се направити гомила спрдњи кад би се нека типична услуга третирала као производ.

Табаковић није желела да прејудицира какво ће бити то решење, али је нагласила да очекује да ће оно бити опомена да се никада више не уведе такав производ који носи негативну рекламу за банку, а истовремено ставља НБС у негативну конотацију.
Гувернер је у интервјуу Танјугу нагласила да се ради о комплексном проблему, и да га не треба решавати "преко колена".

Dacko:
Ne mogu da shvatim kako ljudi s imalo jezičkog osećaja mogu da napišu „guverner je naglasila“, a opet je to toliko česta greška…
Jednom sam u navodno lektorisanoj knjizi pročitala rečenice tipa „moja advokat je rekla“ - žena koja je to ubacila i dalje se bavi lekturom, mada za manje zahtevnog izdavača, a radi i kao profesorka srpskog jezika, pa valjda ne treba previše ni da se čudimo novinarima – i njih je verovatno neko takav učio.

rade:
"Производ" је "резултат процеса или активности" (ISO 9000:2005) тако да ту нема грешке, иако делује мало необично (улазни репроматеријал је глупи корисник, излазни производи су одобрени кредит и профит банке). 

Зоран Ђорђевић:

--- Цитат: rade у 26. 01. 2013. у 16.47 ---"Производ" је "резултат процеса или активности" (ISO 9000:2005) тако да ту нема грешке, иако делује мало необично (улазни репроматеријал је глупи корисник, излазни производи су одобрени кредит и профит банке). 

--- Крај цитата ---
Прави ли се онда разлика између производа и услуге? Глупо ми је да не постоји.
Ево зашто питам. Док сам ја својевремено бистрио стандарде серије 9000 читао сам и часопис "Квалитет". У једном од чланака кога се добро сећам аутор наводи податак да се те године, небитно које, у  Словенији 70% привредних активноси односило на услуге, а 30% на производњу.
Да ли је тајландска масажа нови производ који нуди неки хотел?  [neznam]

rade:
Термин "производ" обухвата "материјални производ, услуге, софтвер и њихове комбинације". До 2000. године постојали су посебни стандарди за производе (ISO 9004-1), а посебно и за услуге (ISO 9004-2) и софтвер (ISO 9004-3). Од 2000. године све је под истом капом.

Искрено, у улози корисника свеједно ми је да ли је тајландска масажа "производ" или "услуга", све док сам ја прималац :)

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање