Српски језички атеље > Граматика

"Potočna voda" ili "voda iz potoka"

<< < (2/4) > >>

rade:
Не залажем се да се прихвати термин "поточна вода", само указујем да ако се каже "речна", требало би да може да се каже и "поточна". Ако није прихватљиво, онда је то једна од недоследности језика.

Зоран Ђорђевић:

--- Цитат: rade у 23. 12. 2011. у 09.42 ---Не залажем се да се прихвати термин "поточна вода", само указујем да ако се каже "речна", требало би да може да се каже и "поточна". Ако није прихватљиво, онда је то једна од недоследности језика.

--- Крај цитата ---
Никако "поточна вода". Аналогија у овом случају није добра. Звучи сувише бирократски.

gorcat2001:

--- Цитат: Зоран Ђорђевић у 23. 12. 2011. у 09.50 ---Никако "поточна вода". Аналогија у овом случају није добра. Звучи сувише бирократски.

--- Крај цитата ---

Poštovani g-dine Đorđeviću,

da li biste bili ljubazni da mi objasnite stručno svoj stav jer me upravo to zanima u celoj ovoj priči. Zbog čega termin "potočna voda" ne bi smeo da se koristi u srpskom jeziku? Hvala vam unapred na vremenu i odgovoru.

S poštovanjem,

Mod:Poravak koda citiranja.

Duja:
Ne da ne sme. Prosto, nije uobičajen. Jeste uobičajeno i "morska voda", i "rečna voda", i "jezerska voda", ali prosto eto nije "potočna voda". Niko ne govori tako. Nema logičnog razloga zašto je to tako, jer jezik nije egzaktna nauka i nije uvek logičan. Ako ga upotrebiš, svi će naravno razumeti, ali ćeš zvučati kao birokrata. A ja mislim da čak i stručni i naučni radovi mogu da se pišu a da ne zvuče birokratski.

gorcat2001:

--- Цитат: Duja у 23. 12. 2011. у 10.58 ---Ne da ne sme. Prosto, nije uobičajen. Jeste uobičajeno i "morska voda", i "rečna voda", i "jezerska voda", ali prosto eto nije "potočna voda". Niko ne govori tako. Nema logičnog razloga zašto je to tako, jer jezik nije egzaktna nauka i nije uvek logičan. Ako ga upotrebiš, svi će naravno razumeti, ali ćeš zvučati kao birokrata. A ja mislim da čak i stručni i naučni radovi mogu da se pišu a da ne zvuče birokratski.

--- Крај цитата ---

Hvala Duja, ja se potpuno slažem sa vama, ali mi je neophodno stručno obrazloženje ove problematike.  [cesh]

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање