Српски језички атеље > Језик и информатика

Тастатура са српским акцентима и другим дијакритицима

<< < (2/2)

Duja:
S mejla:

--- Цитат ---1)Српску тастауру са нагласцима са Вашег сајта инсталирао сам на 64-битни Windows7. Три од 6 самогласника са знацима не функционишу. Раније сам их имао инсталиране на 32-битном Windows XP и све је било у реду. Молио бих ауторе програма за израду тастатуре за савет.

2)Пошто стандардна српска ћирилична тастатура има могућност куцања македонских слова, ја сам то искористио, користећи Microsoft Keyboard Layout Creator, да, на основи српске тастатуре, направим универзалну ћириличну тастатуру, пре свега због руских слова али и свих других.
Ако мислите да би ово за некога било корисно, могао бих да пошаљем тастатуру преко Google диска.

--- Крај цитата ---

Шоми:
Ја користим своју тастатуру на свим рачунарима (сви су под 64-битном Седмицом) и све ради. Једино ми пада на памет да је распоред типки другачији па зато не функционише. Питалац може сам да то себи прилагоди и/или евентуално прекомилира изворни фајл овим програмом којим је направио македонску тастатуру.

Rancher:
Решио сам да скрајнем енглеску тастатуру јер ми је много да шалтам по три пута, па сам изменио тастатуре из ове теме. Користио сам лингвистичку тастатуру као шаблон (жао ми што је нисам раније користио, Џо ју је мајсторски склепао), па је готово све исто уз следеће изузетке:


--- Цитат ---+ Додата обрнута коса црта у трећем нивоу, први ред, број 7
+ Додати знакови у трећем нивоу из старе тастатуре: знак евра и фунте
+ Додати знакови у четвртом нивоу из старе тастатуре: плус-минус је сада на нули уместо лево од јединице, знак дељења и множења су заменили места (сада је знак множења [×] на истом тастеру као и звездица тј. знак пута [*], први тастер лево од бекспејса)
– Уклоњени сви акценти (сем наших) и остали лингвистички симболи
– Уклоњени знак степена и параграфа
* Враћено ћириличко слово ѕ

--- Крај цитата ---

Знак степена вероватно вратим (избацио сам га случајно док сам стављао други знак на његово место). Биће лево од знака плус-минус.

Укратко: У првом и другом нивоу (без шифта и с њим) све је исто као на стандардним распоредима сем краткоузлазног акцента (грависа) лево од јединице; на његовом месту је усправна црта као у лингвистичкој тастатури. Остало учите. :)

Навигација

[0] Списак порука

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање