Српски језички атеље > Књижевност

Исидора Секулић и Српски књижевни гласник

(1/1)

vojvoda:
На Историјској библиотеци можете прочитати један краћи текст о сарадњи ИСидоре Секулић са Српским књижевним гласником:

Исидора Секулић је била једина жена у Управном одбору Српског књижевног гласника (скраћено СКГ), ’’часописа који је у историји српске периодике заузео место легенде’’. Током дугогодишње сарадње долазило је до честих трзавица у сарадњи између књижевнице и часописа које су одсликавале кризе кроз које је Српски књижевни гласник пролазио, али и тренутног расположења Исидоре Секулић, њене понекад тешке нарави и високих стандарда које је књижевница постављала пред своје сараднике. Односи између Исидоре и других сарадника часописа чине посебно поглавље у историји српске културе и књижевности…

Грађа о Српском књижевном гласнику само је фрагментарно сачувана па то онемогућава да се утврде неки важни факти из историје сарадње Исидоре Секулић са овим часописом спомињане у писмима Светиславу Петровићу, Јовану М. Јовановићу и Милану Гролу такође није могуће у потпуности разјаснити. Ипак, како наводи Мира Радојевић, доступна грађа омогућава да се наслути сложеност међусобних веза између високих интелектуалаца који су сарађивали у Српском књижевном гласнику.

Исидора Секулић је била сарадник већ прве серије Српског књижевног гласника (1901—1914) објављујући приповетке Главобоља, Самоћа, Умор, Чежња, Новембар. Ипак, ова прва сарадња у часопису није прошла без трзавица. Неприкосновени уредник Српског књижевног гласника и врхунски ауторитет у ондашњој српској књижевној критици Јован Скерлић написао је негативан приказ њене прве књиге Сапутници, а нешто касније и ироничне опаске о Писмима из Норвешке. Ови његови написи оставили су дубок траг на танани књижевни сензибилитет Исидоре Секулић. Скерлић је указивао да је Исидорина књижевност неуклопива у атмосферу преткумановске, а нарочито посткумановске Србије, која је била захваћена националним одушевљењем и која је прослављала своје војне победе. Ипак по покретању нове серије Српског књижевног гласника 1920. Исидора се јавља као сарадник већ у првој свесци са приповетком Тишина. И годину дана касније у писмима упућеним Светиславу Петровићу она је исказивала радост због сарадње са Гласником:

Ако вам што треба, и ако озбиљно мислите да вам могу помоћи, јављајте на време. Ја сам обичан човек, Гласник тако необична ревија, те није лако радити.

Цео текст можете прочитати http://www.istorijskabiblioteka.com/art2:isidora-sekulic-i-skg овде. Ово нам је за сада једини текст о српској књижевности 20. века али се надам да ће их у скоријој будућности бити више.

Đorđe:
Šta će vam u knjižari Istorijske biblioteke Mein Kampf? :o I to odmah do Dnevnika Anne Frank. [kuku]

vojvoda:

--- Цитат: Đorđe у 26. 02. 2011. у 10.30 ---Šta će vam u knjižari Istorijske biblioteke Mein Kampf? :o I to odmah do Dnevnika Anne Frank. [kuku]

--- Крај цитата ---

Amazon sastavlja taj baner, nema veze sa nama, mi sastavljamo posebne stranice koje se odnose na pojedine istorijske periode (http://www.istorijskabiblioteka.com/isbi:knjizara) a taj baner je njihova reklama. 

Đorđe:
Ah, dobro je. [fsmile] I ja reko’ niste valjda ludi da i to oglašavate i prodajete.

Бруни:

--- Цитат: Đorđe у 26. 02. 2011. у 10.39 ---Ah, dobro je. [fsmile] I ja reko’ niste valjda ludi da i to oglašavate i prodajete.


--- Крај цитата ---
Mi možemo samo da odredimo koju vrstu knjiga želimo da reklamiramo, a oni onda turaju sve što su oni stavili u tu kategoriju. Očigledno je da je Mein Kapf ubačen u kattgoriju Istorija. Da budem iskrena, ja ne bih ni Anu Frank, jer se ne može svrstati u istoriografsko delo, zato smo i uzeli da stavljamo knjigu po knjigu u onom drugom delu čiji je link vojvoda dao, gde zaista možemo da odredimo sami koju knjigu preporučujemo.

Навигација

[0] Списак порука

Пређи на пуно издање