Аутор тема: Генитив  (Прочитано 2207 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Окси

• Новајлија
  • *
  • Поруке: 9
  • Родно место: Ivanjica
    • Српски ми је матерњи језик
Генитив
« : 8. 07. 2015. у 18.29 »
Када кажемо "осећање поноса" а после у тексту стоји "понос је осећање које …." Никад ми ова конструкција није била јасна. Или "спосбност сналажења у простору" а онда "сналажење у простору је способност". Има ли неко ко ово разуме? Какав је ово генитив?

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.245
Одг.: Генитив
« Одговор #1 : 8. 07. 2015. у 19.06 »
Стевановић је нешто слично (метафоричне синтагме попут мреже првог мрака, млеко месечине) назвао ескпликативним генитивом: „Појам означен управним делом синтагме … у ствари је слика добивена у свести … говорника“; „Генитивом се означава појам од којег слика потиче; он је несумњиво аблативног карактера“.

А ово твоје је заправо однос хиперонимије: понос је врста осећања, сналажење у простору је врста способности. Разлика је од Стевановићевих примера у томе што не важи однос сличности него идентификације, условне (а и сама метафора је поистовећивање по сличности: Први мрак је мрежа, Месечина је млеко итд.). Вероватно су наши савремени синтактичари описали овај генитив, треба потражити.

Ван мреже Тузор

• Староседелац
  • Поруке: 515
  • Ко је субјекат, не може да размишља објективно.
  • Родно место: Краљево
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Генитив
« Одговор #2 : 9. 07. 2015. у 10.50 »
Да, требало би да тај генитив има своје име. Као када кажемо: Вид је једно од пет чула, а мало затим одредимо појам  као чуло вида.
Свака идеја, која је у нама апсолутна, или адекватна и савршена, јесте истина.

Тагови: